Filmprijs Gouden Wilg uitgereikt tijdens Avond van de Almeerse Film

27 december 2020 08:00

ALMERE – Filmmaker Erwin Eijpe heeft met zijn korte film 'Hier tekenen alsjeblieft' de Almeerse filmprijs Gouden Wilg gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens de Avond van de Almeerse Film, die dit keer zonder publiek plaatsvond in bioscoop Kinepolis. De avond werd zaterdag uitgezonden op Omroep Flevoland.

Afgelopen zomer zijn drie teams van Almeerse filmmakers onder begeleiding bezig geweest met het maken van een vijf minuten durende korte film. Onderdeel van het traject was ook een crowdfunding voor de financiering van de films.Tijdens de Avond van de Almeerse Film gingen de films 'Ammunitie' van Joeri Mol, 'De man die stiekem een gewei had' van Quint den Enting en 'Hier tekenen alsjeblieft' van Erwin Eijpe in première. De jury stond voor een lastige keuze, omdat de drie films totaal verschillend zijn qua genre en toon. Uiteindelijk waren zij het erover eens dat de film 'Hier tekenen alsjeblieft' de winnaar was.

Bewijsdrang en afwijzing

Filmmaker Erwin Eijpe reageerde blij verrast. De Almeerder heeft ervaring met het maken van bedrijfsfilms, maar het produceren van een korte film bleek toch andere koek, zo vertelde hij. Zijn film gaat over bewijsdrang en afwijzing. Een pakketbezorger is op zoek naar warmte en affectie bij zijn vaste klanten. Wanneer hij die niet krijgt, gaat het werk hem rit na rit steeds moeilijker af. "Een postbode werd vroeger echt gerespecteerd, maar hoe zouden de vele pakketbezorgers vandaag de dag hun werk ervaren? Dat fascineerde mij", aldus Eijpe over zijn idee voor deze film. Daarnaast is eenzaamheid een thema dat hij wilde verwerken. "Ik merk in mijn eigen omgeving dat er sprake is van eenzaamheid, juist ook onder mensen die familie en vrienden om zich heen hebben."

Talentvolle filmmakers ondersteunen

De Avond van de Almeerse Film is een project van Stichting Almere Film en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere. Eerdere edities vonden plaats in 2016 en 2017. "Het mooie is dat wij hiermee talentvolle nieuwe filmmakers kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling", aldus Jan-Melle Liscaljet van Cultuurfonds Almere. "Ze maken niet alleen zelf hun eigen korte film, maar ze doen dat samen én onder begeleiding. Alle aspecten van het produceren van een film komen daarbij aan bod, van filmtechniek tot financiering. Zo kunnen we samen met hen bouwen aan een filmsector in deze stad."

De drie filmteams kijken terug op een leerzame ervaring. Zij kregen respectievelijk geldprijzen van 250, 500 en 1000 euro voor de realisatie van een volgend filmproject. Winnaar Erwin Eijpe laat weten de smaak te pakken te hebben. Hij wil zijn 1000 euro gebruiken voor het maken van een iets langere korte film.

Meer informatie op www.avondvandealmeersefilm.nl

Winnaar Erwin Eijpe met de Gouden Wilg. (Foto: Erwin Budding Photography/Sander Boer)