Filmwijkers zijn situatie zat"Politie laat gestolen goederen ongemoeid"

26 mei 2010 07:00

FILMWIJK - Bewoners van de Louis de Funèsstraat Filmwijk zijn het zat. Al meerdere keren vond een Almeers gezin, dat niet met naam in de krant wil, in het steegje achter hun tuin een stapeltje verbrande goederen. "En de politie wil het niet komen ophalen."


In dat gedeelte van de wijk zijn de 'steegbrandjes' schering en inslag. "Vorig jaar gebeurde het ongeveer twee keer per week, dat er weer iets in de fik gestoken werd", aldus de bewoner. Vaak elektronica en etensresten, "meestal gesmolten kaas". En er zijn een keer twee schuurtjes in de brand gegaan. "In juni 2009 vonden we een verbrande portemonnee met geld, een bankpas en een verzekeringspasje. We hebben de politie gebeld. Vervolgens hebben wij de eigenaren achterhaald, waarbij bleek dat de spullen gestolen waren."
Bij eerdere vondsten van verbrande spullen in het steegje achter het huis, belden de bewoners regelmatig de politie of de brandweer. "Maar de politie schaart dit onder 'vandalisme', brandjes worden niet in verband gebracht met inbraak", aldus de bewoner. "Er wordt niets gekoppeld. Ook een wijkagent wordt niet op de hoogte gebracht. De brandweer trapt het vuur gewoon uit en vertrekt weer."

Burgerwacht

Na de reeks brandjes vorig jaar zomer vonden de bewoners dat het tijd was voor actie. Samen met de wijkagent hebben ze toen andere bewoners uit de straat gemobiliseerd om een burgerwacht te vormen en 's nachts bij tourbeurt te gaan wachtlopen, in de hoop de dader op heterdaad te betrappen. "Als we iemand zouden betrappen moesten we 112 bellen. Na een week was er geen 'heterdaadje' en de burgerwacht verdween. "In de winterperiode was het redelijk rustig."
Tot vrijdag 14 mei, toen de bewoners in de steeg een stapeltje verbrande rijbewijzen, bankpassen, creditcards en tankpasjes vonden. Op sommige pasjes is duidelijk een naam en zelfs sofi-nummer af te lezen. Dit keer werd de politie wel gebeld, aangezien er op een van de pasjes de naam stond van iemand uit de straat. Daar was in oktober 2009 bij een insluiping het rijbewijs ontvreemd. "Het is duidelijk dat het om gestolen goederen gaat, want van twee rijbewijzen herkende ik de namen en die komen van twee verschillende adressen. Dat was vreemd." Ze belde de politie, maar de wijkagent was niet beschikbaar. "Een politieagent uit Buiten vroeg of ik de spullen niet zelf langs kon brengen, ze waren duidelijk niet zó enthousiast over de vondst dat ze even langskwamen om het op te halen."
Met de namen op de pasjes spoorden de bewoners de eigenaren zelf op. "Eén persoon woont aan de Hollywoodlaan, waar al in oktober 2009 was ingebroken. Voor ons is het duidelijk: de dader verblijft hier in de buurt. Maar wij vinden het vooral storend dat het bij ons om de hoek gebeurt en dat de politie er geen tijd voor heeft. Deze ellende vergalt wel ons woonplezier in Filmwijk."