Filosofische vragen vormen basis voor Almeers kunstproject

27 januari 2021 15:30

BUITEN – Beeldend kunstenaar Ninette Koning en schrijfster Maria van Dalen uit Almere zijn een filosofisch kunstproject gestart: 'Wie wij zijn – Wie zijn wij'. Dit doen zij in samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek, Erfgoedhuis Almere, twee scholen in Haven en inwoners van Almere. Almeerders kunnen hun filosofische vragen insturen, om te laten verwerken tot een kunstwerk en gedicht.

"Door te filosoferen leer je de wereld beter te begrijpen, ruimer te maken", stellen Koning en Van Dalen. "Je denkt na over je ervaringen, over je denkbeelden en je levensvisie. En je krijgt meer begrip voor andere mogelijkheden." Filosofie werd van oorsprong ook gebruikt om gezond te blijven, vertellen zij. "Reflecteren op waar je mee bezig bent en wat er om je heen gebeurt geeft je letterlijk minder stress, meer ruimte van binnen en dat is gezond. In deze corona-tijd hebben we dat hard nodig, gezondheid en begrip."

Vragen insturen

Almeerders kunnen vanaf 26 januari tot en met 21 februari hun filosofische vraag insturen. Elke dag wordt één vraag uitgekozen waar de kunstenaar en de schrijfster dan een kunstwerk en een gedicht voor gaan maken. Nadat de werken zijn tentoongesteld in de bibliotheek en in het Erfgoedhuis, mogen de vraagstellers ze ophalen om mee naar huis te nemen.

Nadenken en redeneren

Ter inspiratie geven de initiatiefneemsters een paar voorbeelden van filosofische vragen: Hoe lang duurt 'nu'? Hoe kan ik op zoek naar de waarheid? Wat is een goed leven? Geeft de mensheid vrijwillig privacy en vrijheid op ten bate van gezondheid? "Een goede vraag is in de filosofie belangrijker dan het antwoord. Een antwoord op een filosofische vraag is alleen te vinden door na te denken en te redeneren, niet door onderzoek, waarneming of experiment. Er is ook niet één juist antwoord op te geven."

Almeerders kunnen t/m 21 februari hun filosofische vraag mailen naar wiewijzijnwiezijnwij@gmail.com.

Meer informatie op www.facebook.com/wiewijzijnwiezijnwij.

Werk van beeldend kunstenaar Ninette Koning. (Foto:aangeleverd)