Flevoziekenhuis test zeventig patiënten Long-endoscoop niet voldoende gereinigd

24 augustus 2011 05:00

STAD CENTRUM – Het Flevoziekenhuis test zeventig patiënten nadat vorige week is gebleken dat een speciale long-endoscoop waarmee deze patiënten onderzocht zijn, niet voldoende gereinigd was. Hiermee wil het ziekenhuis uitsluiten dat één of meerdere patiënten een infectie heeft opgelopen. De betreffende endoscoop, waarvan één exemplaar in het ziekenhuis aanwezig is, is daarna niet meer gebruikt.


De kans dat deze endoscoop bij vorige onderzoeken niet voldoende gereinigd is geweest, is zeer klein, aldus het ziekenhuis. De longartsen hebben al een groot deel van de betrokken patiënten telefonisch benaderd en proberen de overige patiënten zo snel mogelijk te spreken. Dit zijn patiënten onder behandeling van de longarts, die een onderzoek via deze EBUS-endoscoop hebben gehad om de lymfeklieren te onderzoeken. Dit houdt in dat er een echografisch onderzoek van de luchtpijp is gedaan.
Zodra de patiënten getest zijn, bespreken zij enkele dagen later de uitslag van de test met de longarts op de polikliniek Longziekten. Scopen worden na ieder onderzoek meteen handmatig en machinaal gereinigd en gedesinfecteerd volgens standaard procedures. Voor ieder type scoop bestaat een eigen procedure.
Het ziekenhuis is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit incident. Hierbij is in ieder geval vastgesteld dat de andere scopen goed gereinigd zijn en worden. Het Flevoziekenhuis heeft het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld.
Voor vragen van patiënten is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: 036-8689040. Meer informatie is te vinden op de website www.flevoziekenhuis.nl.