Flevoziekenhuis vangt deel patiënten uit Lelystad op

24 september 2008 07:00

ALMERE - Het Flevoziekenhuis vangt een deel van de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad op die door de operatiestop daar niet meer terecht kunnen. In verband met de personeelsdruk werken medewerkers uit Lelystad tijdelijk in Almere.


De operatiestop is in Lelystad van kracht aangezien de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verbood eind vorige week de IJsselmeerziekenhuizen om nog operaties uit te voeren. Patiënten lopen te grote risico's op infecties.
Het Flevoziekenhuis schiet het ziekenhuis uit Lelystad nu te hulp. Het gaat om alle traumatologische spoedzorg en de zorg voor patiënten van de vakgroepen orthopedie, chirurgie, verloskunde en neonatologie (te vroeg geborenen).
Jeltje Schraverus, voorzitter van de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis zegt hierover: "Wij voelen ons verantwoordelijk voor een goede patiëntenzorg, ook voor inwoners van Lelystad. Het kan niet zo zijn dat patiënten door de situatie in Lelystad in de kou komen te staan. Binnen onze mogelijkheden doen wij het uiterste om deze patiënten adequaat op te vangen."
Het Flevoziekenhuis verbindt wel voorwaarden aan de opvang van Lelystadse patiënten. Zo zijn met de samenwerkingspartner AMC afspraken gemaakt over de opvang van complexe operaties. "We doen geen enkele concessie aan de kwaliteit van zorg. Verder mag de zorg voor onze patiënten uit Almere hier niet onder komen te lijden", zegt Schraverus.
Ook de personeelsdruk is een punt van zorg. Daarom is met de IJsselmeerziekenhuizen afgesproken dat er medewerkers uit Lelystad tijdelijk in Almere komen werken. Het gaat onder meer om OK assistenten, verpleegkundigen en anesthesieassistenten. Verder krijgen medisch specialisten uit Lelystad de mogelijkheid om in Almere hun patiënten te behandelen.