Floriade BV: 'geen sprake van uitstel of afstel Floriade'

08 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er is geen sprake van dat de Floriade in 2022 wordt uitgesteld. De wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere wordt gewoon volgens planning georganiseerd. Dat laat de Floriade BV tegenover deze krant weten.

Dinsdag doken verhalen in de pers op dat de gemeente Almere overweegt een verzoek in te dienen om de Floriade uit te stellen. Woordvoerder Annemarie Gerards van de Floriade ontkent die mogelijkheid ten stelligste. "Het gaat om een misverstand dat door een woordvoerder van de gemeente wat onduidelijk is gecommuniceerd", zegt Gerards. "Daarop heeft een journalist de conclusie getrokken dat de Floriade wellicht wordt uitgesteld. Daar is geen sprake van."

Misverstand

Het misverstand komt volgens de Floriade BV naar boven drijven doordat Dubai overweegt hun Wereld Expo met een jaar uit te stellen vanwege de Coronacrisis. Dat zou dan botsen met het evenement in Almere, waardoor die mogelijk ook een jaar wordt uitgesteld.

"Dubai is een Wereld Expo. Maar in Almere gaat het om een wereld-tuinbouwtentoonstelling", zegt Gerards. "Die belangen botsen dus in het geheel niet. Wij hebben van de BIE (de instantie die wereldwijd de classificaties afgeeft, red.) de licentie voor 2022. Daar kan niet van afgeweken worden. Er is dus geen sprake van uit- of afstel van de Floriade in Almere."

Verdaasdonk

Volgens Gerards is ook de melding dat directeur Peter Verdaasdonk 'om persoonlijke redenen' tijdelijk wordt vervangen niet handig gecommuniceerd. "Het is een privékwestie, maar de heer Verdaasdonk keert gewoon terug. Naar het zich laat aanzien zal dat medio mei zijn."

(Artist impression: aangeleverd)