Floriade directeuren strijken zeker 270.000 euro op, ton meer dan Rutte

22 januari 2021 09:20

Door Marcel Beijer

ALMERE – De beide Floriade-directeuren Pieter Cloo en Sven Stimac ontvangen dit jaar een salaris van zeker 270.000 euro, waarschijnlijk iets meer. Dat is ruim een ton meer dan premier Mark Rutte die iets meer dan 170.000 euro ontvangt. Volgens het college is dit salaris te hoog, maar marktconform.

Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Het college wil de salarissen niet openbaar maken, maar had de raadsleden hier wel vertrouwelijk over geïnformeerd. Toon van Dijk (PVV) vond de salarissen echter zo exorbitant hoog dat hij dreigde die openbaar te maken. "Daar heb ik lang over na moeten denken, maar overweeg dat wel te doen. Het is een persoonlijke afweging."

Glad ijs

Juridisch zou de oppositieleider zich daarmee op glad ijs begeven. Maar Van Dijk, jurist van beroep, had zich daarop voorbereid. "De salarissen zijn mij vertrouwelijk medegedeeld, dat is iets anders dan geheimhouding. Ik vind het maatschappelijk belang hier belangrijker. Almeerders moeten weten waar hun belastinggeld naar toe gaat. En dit salaris is een klap in hun gezicht." De partij kreeg daarbij steun van AP/OPA, SP en Partij voor de Dieren.

Uiteindelijk hoefde Van Dijk niet uit de school te klappen, omdat fractievoorzitter Jaap Steenkamer van GroenLinks het publiekelijk voorrekende: het maximale basissalaris is 201.000 euro. In het eerste jaar mogen directeuren daarbij 75.000 euro extra declareren. Daarmee werd dus duidelijk dat het totale bedrag 275.000 euro bedraagt.

Motie

Die 201.000 euro is gebaseerd op de zogenoemde 'Balkenendenorm' waarbij een plafond is gesteld wat openbare bestuurders mogen verdienen. In 2014 heeft de Almeerse gemeenteraad echter een motie aangenomen die bepaalde dat de Floriadedirecteuren maximaal een ministersalaris mogen verdienen. Dat ligt dus nog onder de Balkenendenorm. "Dat bedrag is een plafond. Een maximum", zei Jesse Luijendijk (PvdD). Nu is het als ondergrens gebruikt."

Balkenendenorm

Wethouder Julius Lindenbergh was duidelijk niet blij met de openbaarmaking en gaf zelf aan ook geschrokken te zijn van de salarissen. "Maar die salarissen worden bepaald door de Raad van Commissarisen (RvC) en feitelijk zitten ze op die Balkenendenorm. We hebben hier stevige gesprekken met hen over gevoerd, maar wat kunnen we doen? We zitten een jaar voor de opening van de Floriade. Dan stuur je niet zomaar de twee directeuren of de complete RvC naar huis."

Van de ratten besnuffeld

Van Dijk: "De directeuren hadden zelf tegen de RvC moeten zeggen dat dit een idioot hoog salaris is en dat we dat de Almeerse belastingbetalers niet kunnen aandoen. Maar nee, ze stoppen de cheque lekker in hun binnenzak. Het is van de ratten besnuffeld."

Dat directeur Pieter Cloo een veelverdiener is wist de RvC bovendien vooraf al. RTL meldde in 2015 al dat Cloo als secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie het hoogste ambtelijke salaris verdiende. Of de voormalige directeuren Peter Verdaasdonk en Jan-Willem Griep nog salaris ontvangen is niet duidelijk. Volgende week vergadert de gemeenteraad verder over dit onderwerp.