Floriade kost minimaal 35 tot 48 miljoen extra

09 mei 2020 13:30

Door Robert Mienstra

ALMERE – Afhankelijk van het gekozen scenario – stoppen, uitstel, aanpassen of met de huidige plannen doorgaan - gaat de Floriade minimaal 35 tot 47 miljoen extra kosten. Dit blijkt uit het rapport van Harry van Dorenmalen die als verkenner voor de opties voor de Floriade is aangesteld. Van Dorenmalen adviseert de Floriade nu nog niet te stoppen of af te blazen en april 2022 vast te houden als start.

Het rapport met de cijfers is inmiddels in het bezit van Almere DEZE WEEK. Het zou donderdag aanstaande openbaar worden voor de geplande raadsvergadering over de Floriade.

Maximum

Het huidige scenario gaat minimaal 35,4 miljoen kosten, afbouw 53,1 miljoen, uitstel 47 miljoen en aanpassen 44,9 miljoen. Dit zijn de minimum verwachte resultaten. De maximum resultaten lopen op tot 35,4 miljoen kosten voor het huidige plan, 61,4 miljoen voor afbouw, 58,7 miljoen voor uitstel en 54,3 miljoen voor aanpassen.

Corona en vervoer

Uit het rapport blijkt dat de mogelijke tegenvallers door de coronacrisis 14 miljoen kunnen zijn. Ook op het pendelvervoer dreigt een tekort van 1 tot 5 miljoen. Zorgen zijn er ook over het vervoer door de lucht van bezoekers. Schiphol verwacht pas eind 2023 weer normaal te kunnen vliegen. Daarnaast is in verband met corona het ontwikkelen van een vaccin cruciaal. Dat wordt volgens het rapport midden 2021 verwacht. V

Cruciale aspecten

Van Dorenmalen adviseert aan de gemeenteraad de Floriade nu nog niet te stoppen en de datum van april vast te houden als start. Voor 1 juni 2020 moeten er drie cruciale aspecten worden opgelost zoals de oplossing voor last minute tegenvallers, de doelstellingen van de totale Floriade moet nogmaals goed opgeschreven worden en het programmamanagement moet aangepast worden. Ook moet er doorgegaan worden met het binnenhalen van klanten via een beter relatiemanagement.

(Foto: aangeleverd)