Floriade op koers, maar wel zorgen

19 februari 2021 10:15

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het gaat goed met de ontwikkeling van de Floriade. Dit stelde Floriadedirecteur Sven Stimac afgelopen donderdag in een gesprek met de gemeenteraad. Wethouder Jan Hoek benadrukte ook dat de ontwikkeling positief is. "Het veld krijgt vorm, het vastgoed vordert, veel landen melden zich aan en wellicht is het coronaprobleem in 2022 niet meer ernstig."

Stimac stelde dat de ontwikkeling van de Floriade op koers ligt. De coalitie, inclusief oppositiepartij PvdA, waren hier blij mee. Wethouder Hoek hield wel de vinger aan de pols: "We werken tegen een deadline, zeker waar het gaat om de vergunningenverlening. Verder is de sponsoring een onzeker traject, maar als het beter gaat met de corona ben ik hoopvol dat bedrijven gaan aanhaken."

Zorgen

Twee zorgen sprongen er in de raad uit: het ontbreken van sponsoren en het uitblijven van de avondprogrammering. Over het doorgaan van dat laatste is nog geen beslissing genomen. Op dit moment is de ondernemersvereniging van Almere Stad de enige sponsor met honderdduizend euro. Het doel was om tien miljoen binnen te halen. Volgens wethouder Hoek is de coronacrisis hier debet aan. Als de avondprogrammering niet doorgaat, zou die verplaatst kunnen worden naar het centrum van Stad.

Arboretum

De meeste partijen deelden de zorgen van Hoek over het uitblijven van sponsors. Enkele maanden geleden had de Floriade BV gezegd dat er met vijf potentiële sponsoren gesprekken waren, maar tot echte resultaten heeft dat nooit geleid.

Verder was het uitblijven van een beheersplan voor het Arboretum voor D66 en de PVV zorgelijk. " Wat gaat er gebeuren na de Floriade?", vroeg Jan Lems van D66 zich af. "We wachten al jaren op de raming van de beheerskosten", zei Toon van Dijk (PVV). "In 2018 is er al een motie van ons aangenomen om hier helderheid over te verschaffen. Die is er nooit gekomen."

De bouw van de flat Flores vordert gestaag. (Foto: Almere DEZE WEEK)