Floriadepaviljoen Rijk wordt gebouwd met nieuw circulair concept

04 juni 2021 13:30

ALMERE- De Rijksoverheid presenteert zich op de Floriade in Almere met een nieuw circulair bouwconcept. Het Dutch Innovation Experience (Di-X) paviljoen introduceert de 'HoutKern Bouwmethode', een circulair concept dat het mogelijk maakt in korte tijd, op een duurzame manier en met lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen.

De HoutKern Bouwmethode is door partners van het consortium ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse bouwvraagstuk. Deze duurzame bouwmethode is de basis voor een zeer veelzijdig paviljoen, herbruikbaar in verschillende configuraties, groen en gemaakt van natuurlijke materialen. Het is een modulair bouwsysteem, waarbij de modules als 'grote bouwstenen' in verschillende configuraties kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. De bouwmethode zorgt voor een kostenbesparing van 20%, een verkorte bouwtijd van 50% en een substantiële vermindering van emissies.

Di-X

Het Di-X Natural Paviljoen is voorzien van de meest duurzame innovaties. Zo laat het de mogelijkheden zien van het toepassen van groen in de gebouwde/gestapelde toekomstige woon- en werkomgeving, nieuwe vormen van regenwateropvang, optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, ventilatie en minimaal energiegebruik. Het paviljoen wordt in zes maanden gerealiseerd en op 31 december opgeleverd. Na de Floriade wordt het een reizend natuurpaviljoen.

Tien expositieruimten

Het paviljoen bestaat voor 95% uit natuurlijke materialen die grotendeels hun oorsprong in Nederland hebben. Het Di-X Natural Paviljoen telt tien expositieruimten waar de bezoeker wordt meegenomen in de ontwikkeling van onder meer nieuwe natuurlijke materialen, geteeld door Nederlandse landbouwers, die verwerkt zijn in circulaire bouwmaterialen. In het paviljoen beleeft de bezoeker de experience van natuurinclusief bouwen en ervaart hoe het gebouw onderdeel uitmaakt van het lokale ecosysteem.

Een impressie van het paviljoen (DP6 Architectuurstudio)