Fonkelend stedenbouwkundig plan voor Olympiakwartier

24 februari 2010 08:00

POORT - Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Almere, woningbouwvereniging Stadgenoot en MVRDV-architecten hebben het ontwerp voor 82 gebouwen binnen het stedenbouwkundig plan voor het Olympiakwartier gepresenteerd. Het fonkelende plan belooft een prachtige stadsuitbreiding van Almere te worden.


Om een zo groot mogelijke stedelijke verscheidenheid binnen het ambitieuze plan te realiseren zijn veertig gebouwen door MVRDV architecten, en de overige van de in totaal 82 bouwblokken door 24 verschillende architectenbureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten ontworpen. De groep architecten varieert van jonge bureaus tot meer gevestigde klassieke architecten, om op die manier een grote diversiteit in de ontwerpen te garanderen. Elk uitgenodigd architectenbureau geeft invulling aan twee verschillende gebouwen tussen de 500 en 5000 m2 groot.
Binnen de duidelijke, door MVRDV ontwikkelde richtlijnen, is op deze wijze een grote variëteit ontstaan, die dankzij een uniforme basisstructuur efficiënt te realiseren is. Elk gebouw heeft een zeer eigen karakter en er is ruimte voor individuele woonwensen met als resultaat een grotere keuzevrijheid. Voor bedrijven biedt elk individueel ontworpen gebouw flexibele werkplekken met een duidelijke identiteit. Overigens staat MVRDV bekend om zijn experimentele architectuur.

Optisch effect

Bijzonder in het oog springend is bijvoorbeeld een markante toren van Studio Gang uit Chicago met een verspringende gevel die een dynamische optisch effect geeft. Een gebouw van het jonge Japanse bureau Bow Wow lijkt op gestapelde grachtenpanden met vooroverleunende bakstenen gevels, terwijl de Duitse architect Jürgen Mayer een tweetal gebouwen met vloeiende lijnen heeft ontworpen. Het jonge Rotterdamse bureau 2012 Architects heeft een gevel van recyclede metalen aanrechtbladen ontworpen. De ontwerpen van MVRDV zijn verspreid over het stedenbouwkundig plan, zij bieden een rustpunt tussen de veelal expressieve ontwerpen van de uitgenodigde architecten, waardoor de wijk in balans blijft. De projecten zullen worden uitgevoerd door een groep ervaren bouwbedrijven onder supervisie van MVRDV en Stadgenoot. Dit gezamenlijke opdrachtgeverschap is een nieuwe, experimentele vorm van projectontwikkeling.
De individuele schetsontwerpen zijn door MVRDV samengevoegd tot een financieel haalbaar gebiedsontwerp waarin de opmerkingen van Stadgenoot, de aannemers en gemeente zijn verwerkt. In een vroeg stadium zijn de partijen die het uiteindelijk gaan bouwen bij het proces betrokken. De 'ketenintegratie' is een nieuwe, experimentele vorm van projectontwikkeling die door middel van informatie uitwisseling eventuele problemen vooraf oplost.
De Amsterdamse woningbouwvereniging Stadgenoot is opdrachtgever en ontwikkelaar van het plan en MVRDV de hoofdarchitect. Het deelplan is onderdeel van het Ontwikkelingsplan Olympiakwartier-Oost in opdracht van de gemeente Almere.