Foto-tentoonstelling 25-jarig Bataviawerf

26 juni 2010 09:56

LELYSTAD - In 1985 startte scheepsbouwmeester Willem Vos in Lelystad een gedurfd en voor onmogelijk gehouden experiment: de reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Op maandag 28 juni wordt het 25-jarig jubileum omlijst met de feestelijke opening van de unieke fototentoonstelling '25 jaar Bataviawerf in beeld'.


De Bataviawerf kent al 25 jaar lang een bewogen bestaan, met beperkte middelen en soms fikse tegenslagen, maar vooral met vele hoogtepunten en bijzondere resultaten. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben de reconstructies van de Batavia en het admiraliteitsschip 'De 7 Provinciën' in aanbouw al, tot in het diepste ruim, gezien en zo de Gouden Eeuw en de 'VOC-mentaliteit' herbeleefd. De werf is uitgegroeid tot een ambachtelijk kenniscentrum en heeft als werkervaringsproject vele honderden (jonge) langdurig werklozen op weg geholpen naar een betaalde baan, opleiding of eigen bedrijf. In al die jaren zijn er ook duizenden foto's gemaakt. Een selectie hiervan is gebundeld tot een fascinerend tijdsdocument in de nieuwe fototentoonstelling '25 jaar Bataviawerf in beeld'.

Grote uitdagingen voor de boeg

De Bataviawerf bouwt momenteel aan De 7 Provinciën. Voor de nabije toekomst staat de inrichting en het groot onderhoud van de Batavia op stapel. Grote projecten die als vanouds zowel cultureel als sociaal weer een belangrijke bijdrage zullen leveren. Meer info en bezoek: www.bataviawerf.nl.