Fototentoonstelling over gehandicapte sporters in Afrika Helden op stokken

15 oktober 2008 07:00

ALMERE - Gehandicapten in Afrika komen zelden aan het woord. Weggestopt door familie, vergeten bij ontwikkelingssamenwerking. Het stereotiep van de bedelaar is bekend. Maar hoe leven de anderen? Het antwoord is te lezen en te zien in het boek ‘Helden op stokken’, waarvan onlangs een expositie is geopend in de B-passage van het stadhuis.


In de tentoonstelling zijn twaalf portretten van gehandicapten in Afrika te zien. De handelaarster in bier heeft te kampen met corrupte douaniers, de atlete wil exploderen in haar racerolstoel, een dove homo wil een rolmodel zijn, de blinde juriste zet zich in voor de mensenrechten. En er is het kind dat zich verheugt op school, maar op de eerste dag al wordt weggestuurd.

Eigen strijd
Auteurs en fotografen stortten zich in het dagelijkse leven van gehandicapten uit Afrika: oud, jong, vrouw, man, carrièremakers én mensen voor wie de dagelijkse strijd om te overleven je voorstellingsvermogen te boven gaat., of het nu gaat om het dagelijkse brood of om betere wetgeving voor mensen met een handicap. Soms met humor, soms verbeten.
Deze foto-expositie gebaseerd op de helden uit het boek reist door Nederland, en is nog tot vrijdag 31 oktober te bekijken in Almere.