Fris en vrij zonnig maartweer

25 maart 2020 00:00

ALMERE - De voorbije dagen leek het wel winter met een doorstaande koude oostenwind, glasheldere luchten en zeer droge lucht soms met een vochtpercentage dat tot rond 30 procent daalde. Ideale schaatsdagen zou je bijna zeggen ware dat het bijna april is op de kalender. Opvallend was ook de knalblauwe lucht en daarbij het uitstekende horizontale zicht.

Dit soort situaties doet zich regelmatig voor eind maart onder invloed van een bijna winters ogend hogedrukgebied boven Scandinavië. Opvallend blijft dat ook in het nieuwe klimaat de meeste datumgebonden weersverschijnselen zich gewoon blijven voordoen. De situatie dezer dagen doet bijvoorbeeld sterk denken aan die van eind maart 1980. Toen was de lucht nog net wat kouder en werd het op twee dagen amper warmer dan 3 graden in Almere. Op de Veluwe bleef de dagtemperatuur zelfs steken op 1,5 graden boven nul rond 20 maart.

De koude oostenwind is inmiddels wat gaan liggen, maar de zon blijft nog flink van de partij al komt er wel iets meer bewolking de komende etmalen. De nacht naar donderdag wordt de koudste uit de reeks met een paar graden vorst. De nachten daarna verdwijnt de nachtelijke vorst goeddeels. Rond zaterdag is er kans op wat lichte regen of een stofbuitje als we de wind iets zien bijdraaien naar het noorden. De maxima komen dan juist wat lager uit.Zicht op aangename lentewarmte met maxima tot een graad of 22 is nog lang niet in zicht. Langetermijnvisies van de diverse weermodellen geven nog steeds aan dat de luchtdruk de komende maanden door de bank genomen hoger dan normaal blijft boven onze omgeving en ten noorden van Nederland. Dat zou een ronduit goed teken zijn voor ons weerbeeld dat vaak droog en zonnig zou moeten gaan verlopen dit voorjaar.

Meer info op

www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -2, max. 10, wind o. 3, neerslag 0% en zon 90%

Donderdag min. -3, max. 10, wind o. 3, neerslag 0% en zon 90%

Vrijdag min. 1, max. 12, wind no. 3, neerslag 10% en zon 70%

Zaterdag min. 4, max. 8, wind n. 4, neerslag 35% en zon 60%

Zondag min. 2, max. 8, wind n. 4, neerslag 25% en zon 70%