Frits Huis over vermeend gesjoemel gemeenschapsgeld"Gemeente moet hand beter op knip houden"

21 april 2010 07:00

ALMERE - Frits Huis van Leefbaar Almere vindt net als Edo van Tienen en Henk Struik van de Almeriade dat de gemeente te laks is met gemeenschapsgeld. Directe aanleiding is het kostbare buurtfeest van één dag in Tussen de Vaarten, dat vorig jaar door een commercieel bureau werd opgezet. Huis: "Hoe de gemeente met het beschikbare budget is omgesprongen, kan niet. Zeker in deze tijd niet waarin we de hand op de knip moeten houden."


In de wijk Tussen de Vaarten vond op 23 mei vorig jaar een buurtfeest plaats met gemeenschapsgeld. De organisatie werd in handen gegeven van een reclamebureau dat uiteraard geld wilde verdienen aan de werkzaamheden. De rekening bedroeg uiteindelijk 47.600 euro, hoewel de organisator eerder aan de gemeente meldde dat alles binnen het budget van 40.000 euro zou vallen, inclusief BTW.
De ondoorzichtigheid en de slechte communicatie over het buurtfeest leidde bij Henk Struik, die toentertijd voorzitter van de bewonersvereniging in Tussen de Vaarten was, tot vragen. "En tot grote ergernis, want als bewonersplatform werden we op geen enkel moment betrokken bij de organisatie. Wel werden we éénmaal geïnformeerd over al lopende zaken. Pas twee of drie dagen voor het feest plaatsvond, zocht het reclamebureau contact met ons, omdat ze mensen zochten voor de zeskamp."

Gesjoemel met gemeenschapsgeld

Samen met mede-organisator van de Almeriade, Edo van Tienen, zocht Struik uit hoe het toch kon dat een reclamebureau voor één dagje feesten 40.000 euro in rekening brengt. Struik: "Het bureau heeft echt de hoofdprijs gevraagd. Zo werd Wolter Kroes geboekt voor 8.500 euro, terwijl die maar 7.000 euro vraagt. Ook werd flink wat opgeld gedaan bij de huur van speelmateriaal. "In totaal is er zo'n dertien à veertien duizend euro aantoonbaar teveel aan de gemeente in rekening gebracht", zegt Struik. "Dat is gesjoemel met gemeenschapsgeld."
De organisatoren krijgen bijval van politicus Frits Huis van Leefbaar Almere. "Ik zie dit niet zozeer als een fraudeverhaal, maar je verspilt hiermee het vertrouwen van de burger. De gemeente moet dit niet willen." Ook vindt Huis dat het in deze tijd nodig is de hand op de knip te houden. "Het gemak waarmee de gemeente het geld uitgeeft, stoort mij." Huis heeft zich er zelf ook wel eens schuldig aan gemaakt. "Ooit zat ik in een commissie over buitenschoolse kunstzinnige vorming. Een ambtenaar meldde ons dat we binnen twee weken 2.000 gulden moesten uitgeven, omdat ze dat budget anders volgend jaar niet meer zouden krijgen. Toen hebben we snel blokfluiten en boeken gekocht." Niet iets om trots op te zijn, vindt hij nu. "De gemeente moet kritischer met geld omgaan. Bij dat buurtfeest in Tussen de Vaarten is geld op zoek naar ideeën, in plaats van andersom."