Gedeputeerde op stage bij jeugdzorgorganisatie Nieuw Veldzicht

03 augustus 2011 05:00

GOOISEKANT - Gedeputeerde Marc Witteman benut de zomervakantie om een kijkje te nemen in de keuken van de jeugdzorg. Donderdag 28 juli ging hij op ‘stage’ bij de hoofdlocatie van Nieuw Veldzicht aan de Radioweg 33, een jeugdzorgorganisatie die zorg en behandeling biedt aan kinderen en jongeren die vastgelopen zijn of dreigen vast te lopen in hun opvoeding en ontwikkeling.


LSG-Rentray Nieuw Veldzicht biedt zorg en behandeling binnen de sectoren provinciale jeugdzorg, justitiële jeugdzorg, JeugdzorgPlus, geestelijke gezondheidszorg, AWBZ jeugdzorg, speciaal onderwijs en arbeidstoeleiding.
Witteman kwam er langs om eens te zien hoe het er in de jeugdzorg in de praktijk aan toe gaat. Hij volgde een druk programma: eerst naar het Veiligheidshuis voor overleg met de veiligheidscoördinator over jongeren die via het Jeugdinterventieteam (JIT) zijn gemeld. Aan Nieuw Veldzicht de vraag of ze een hulpaanbod kan regelen. Daarna worden er drie cliëntbezoeken afgelegd. Volgens Witteman waren de cliënten in de gesprekken opmerkelijk openhartig als het gaat om de problemen waar ze mee worstelen.
Na afloop van de stage constateert Witteman dat het vrijwel altijd uit de voorgeschiedenis van de cliënten af te leiden is dat ze in de problemen zullen komen. “Het is eigenlijk bijna altijd voorspelbaar, dus het is goed dat de gemeenten in de toekomst verantwoordelijk worden voor het totale veld van jeugdbeleid en jeugdzorg. Dan kun je immers echt inzetten op preventie”, aldus de gedeputeerde.