Geen belangstelling voor hulp gepensioneerde docent

30 maart 2021 10:00

Door Marcel Beijer

HOUT – Zelfs geen ontvangstbevestiging kreeg de gepensioneerde docent Wim Grosheide terug van de twee Almeerse schoolbesturen aan wie hij eind 2020 zijn hulp had aangeboden via een e-mail. 'Ik had verwacht dat ze blij zouden zijn met wat extra hulp.'

"In Almere DEZE WEEK lees ik regelmatig over het personeelstekort op scholen en de tv-serie 'Klassen' motiveerde mij om mijn steentje bij te dragen aan de problemen in het onderwijs. Maar nadat ik de e-mail had verstuurd heb ik niets meer vernomen. Zelfs als ze geen interesse hebben, hadden ze dat toch even netjes kunnen laten weten?" Maar Grosheide kan zich niet voorstellen dat scholen zijn ervaring en kennis niet willen hebben. "Ik ben veertig jaar wiskundedocent geweest in Amstelveen. Vier jaar geleden kwam ik met mijn vrouw in Almere wonen. We hebben het hier ontzettend naar ons zin. We willen ons graag inzetten voor de gemeenschap."

Ontlasten

Alleen al het digitale materiaal dat Grosheide ontwikkelde zou scholen kunnen ontlasten. "In Amstelveen gebruiken ze mijn modules nog steeds, zowel in het voortgezet- als het basisonderwijs. Dat kan je ook zo in Almere gebruiken waardoor je de leerkracht sowieso al ontlast."
Maar Grosheide is ook graag bereid om zelf weer het klaslokaal te betreden. "Er zijn momenteel veel leerlingen met een achterstand. Ik vind het leuk om een aantal van die leerlingen één op één begeleiding te geven. Ik ben er van overtuigd dat de opgelopen achterstand dan in twee maanden is weggewerkt."

Inwerken

Grosheide heeft geen idee waarom de schoolbesturen geen interesse tonen. "Misschien zijn ze bang dat het teveel tijd kost om een gepensioneerde in te werken. Dat betwijfel ik overigens, maar dat zou je kunnen ondervangen door een korte cursus aan te bieden." De voormalig docent zag wel speciale website waar hij zich aan kon melden. "Die zag er mooi uit, maar als je je dan wilt aanmelden krijg je een melding 'bekijk onze vacatures'.
Ja, dat kan ik zelf op Google ook wel vinden. Bovendien gaat het dan meestal om volledige banen. Nou, ik ga niet meer fulltime werken, natuurlijk. Ik weet zeker dat er meer gepensioneerden zijn die willen bijspringen. Mijn vrouw in ieder geval al. Maar dan moeten ze wel reageren natuurlijk."