Geen eindexamen voor vmbo-leerlingen Oostvaarders College

18 mei 2011 05:00

BOUWMEESTERBUURT – In plaats van volgende week eindexamen te doen en de school te verlaten, blijven de vierdejaars vmbo BBL-leerlingen (Basisberoepsgerichte Leerweg) nog een jaartje langer op hun school het Oostvaarders College. Pas na het vijfde jaar verlaten zij de middelbare school in Almere Buiten, maar dan wel met een beroepsdiploma (startkwalificatie niveau 2 MBO) én met een jaar winst op zak.


De vmbo-leerlingen volgen een VM2-traject, wat betekent dat ze les krijgen in mbo-vakken op hun eigen school. In 2009 startte het Oostvaarders College in samenwerking met ROC Flevoland het initiatief in Flevoland. “Door de beroepsopleiding naar de middelbare school te halen, worden een aantal kwetsbaarheden in de loopbaan van jongeren ondervangen”, zegt Ronald Born, conrector van het Oostvaarders College. “De leerlingen hoeven niet over te stappen naar het ROC om een beroepsdiploma te halen. Ze blijven op de school die ze al kennen. Daarmee vergroten we de kans dat leerlingen hun beroepsdiploma halen. Het tweede voordeel is dat de opleiding wordt verzorgd door onze eigen vakdocenten en door docenten van het ROC. Omdat we van twee opleidingen één hebben gemaakt, winnen we een jaar. Alle overlap in lesstof is er tussenuit gehaald en leerlingen hoeven niet eerst een vmbo-examen te halen om door te kunnen gaan.”
VM2-leerlingen ronden vanaf de bovenbouw in drie jaar tijd een gecombineerde opleiding vmbo/mbo af en ontvangen hiervoor een beroepsdiploma. “Het reguliere traject duurt een jaar langer, zit minder strak in elkaar en is veel kwetsbaarder omdat leerlingen tussentijds van school en leeromgeving wisselen”, aldus Born.
Meer informatie over het VM2-traject is via de school verkrijgbaar.