'Geen flats en woningen in ons mooie groen!'

04 november 2009 08:49

DE WIERDEN - Bewoners van De Wierden in Almere Haven zijn boos. 'Woest' over de plannen van de gemeente om de groene gedeelten van de wijk vol te bouwen met woningen. Afgelopen zaterdag gingen bewoners van De Wierden in gesprek met de directeuren van woningcorporaties Ymere en De Alliantie, Pieter Jan Datema en Maarten Pel en wethouder Arno Visser over de plannen.


De bewoners zijn niet blij met de flats en woningen in het groen. "Als Almere wil bouwen, moeten ze dat in Poort doen, maar niet hier", zeggen bewoners. Han Schouwenaar, bewoner van de Kornwierde: "Het argument van de gemeente om hier duurdere koophuizen te gaan bouwen is om duurdere mensen in de wijk te krijgen, waardoor de wijk opwaardeert. Ook zaterdag werden er aantoonbaar onjuiste argumenten gebruikt om hun gelijk te onderbouwen, zoals: 'Er moet nu in het groen gebouwd worden, omdat er voor sommige doelgroepen in de wijk geen woningen zijn, zoals voor senioren en starters'. In de wijk zijn echter voldoende woningen die onjuist gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld veel seniorenwoningen die nu door gezinnen bewoond worden." Het bezoek kreeg van de bewoners het dringende advies "eerst maar eens beter om te gaan met de bestaande woningvoorraad".

Niet overtuigd

Het geplande 'bouwen in het groen' stuit op veel onbegrip bij de bewoners. Schouwenaar: "De directeuren en wethouder hebben op vier plekken de wijk bekeken, met de bewoners gesproken, en ter afsluiting in het buurthuis teruggeblikt op de dag. Daar hebben ze geprobeerd hun gelijk te verkopen. Ze hebben echter niet kunnen overtuigen. 'De plannen zijn nog niet vast', zeiden ze, maar ze zijn wel over twee weken klaar. Meer dan enig gescharrel in de marge zal deze gespreksronde dus niet opleveren. Veel bewoners voelden dan ook sterk dat dit een schijnvertoning was die niets uithaalt. We zullen wel zien over twee weken…"