Gemaal De Blocq van Kuffeler heropend

07 juni 2010 11:30

DE VAART - Burgemeester Annemarie Jorritsma en dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland heropenden vrijdag het gemaal De Blocq van Kuffeler aan de Oostvaardersdijk.


Ze deden dit door het onthullen van vier dichtregels. Het waterschap startte twee jaar geleden met de vervanging van de vier dieselmotoren voor vier elektromotoren. Nu, na twee jaar verbouwen, zijn de werkzaamheden afgerond en draaien de vier elektromotoren.
De dieselmotoren dateerden uit 1967 en waren verouderd. Het onderhoud van deze motoren zou steeds meer werk betekenen. Daarnaast ging het verkrijgen van reserveonderdelen steeds moeizamer. De nieuwe elektromotoren zijn energiezuinig en onderhoudsvriendelijker. Door de nieuwe motoren is het gemaal geautomatiseerd en van afstand bestuurbaar.
Gemaal De Blocq van Kuffeler is naast de nieuwe motoren ook een gedicht rijker aan de gevel. Waterdichter Niels Blomberg schreef voor het gemaal een gedicht: de Hoge Vaart verstrengeld/met de Lage Vaart warrelt/in een woeste watertango/omhoog naar het Markermeer.