Gemeente gaf al bijna 36 miljoen uit aan Floriade

15 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeente heeft tot nu toe al 35,7 miljoen euro uitgegeven aan de Floriade. Dat blijkt uit een rapportage dat onderzoeksbureau Deloitte heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad.

De gemeenteraad wilde met het onderzoek een 'transparante en overzichtelijke' rapportage over de financiën en daarnaast inzicht krijgen over de zogenoemde Business Case. Het Deloitte-rapport

is inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad. De Volggroep Floriade, een select groepje raadsleden dat zich heeft gespecialiseerd in de Floriade, had in januari opdracht gegeven tot dit onderzoek. Deloitte heeft berekend wat de gemaakte kosten tot op dit moment zijn en wat het verschil is met de oorspronkelijke opzet (het masterplan).

Daaruit blijkt dat de totale kostenpost voor de gemeente inmiddels 35,7 miljoen euro bedraagt. Dit bedrag wordt 'gedekt'

Floriade BV

De kosten voor de Floriade BV, die het evenement organiseert, bedraagt 59,6 miljoen. Deze er wordt daar zelfs 200.000 euro winst op gemaakt. Per saldo resteert een tekort van 35,5 miljoen.

Deloitte baseert zich in de berekening op de cijfers die de gemeente en de Floriade BV hebben aangeleverd. Of de dekking van de kosten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, is dus de vraag. De gemeente geeft ook aan dat de gemaakte kosten soms een 'meerjarig en breder nut' hebben. Daarmee wordt uiteraard gedoeld op het gebied, en de woonwijk Hortus, die na de tentoonstelling blijft bestaan en geld zal opleveren.

Actueel

De gemeenteraad gaf Deloitte de opdracht in januari. Vorige week werd duidelijk dat de oorspronkelijke vorm van de Floriade gewijzigd gaat worden. Ex-IBM-directeur Harry van Dorenmalen gaat als verkenner drie opties doorrekenen: een uitgeklede versie, uitstel of zelfs afstel. Uiteraard hebben deze opties gevolgen voor de kosten. De berekening van Deloitte kan Van Dorenmalen daarbij als leidraad nemen.

De gemeenteraad bespreekt het rapport van Deloitte tijdens de programmabegroting voor 2021. Daar is nog geen datum voor geprikt.