Gemeente kan afvaldumpingen niet aan

08 mei 2020 15:45

Door Petra Onderwater

ALMERE – De gemeente Almere kan het aantal afvaldumpingen niet aan. Het gevolg is dat er bergen rommel liggen rondom diverse afvalinzamelpunten in de stad. "Wij doen er alles aan om Almere schoon te houden, maar door de enorme toename van dumpingen lukt dat niet", aldus de gemeente.

Er wordt dagelijks een extra ronde gereden om de dumpingen op te ruimen, maar dat blijkt niet voldoende. "Helaas is het aantal dumpingen nog altijd erg hoog. Het geldt natuurlijk altijd dat je je grofvuil naar het recycleperron brengt of een afspraak maakt met de gemeente om het op te komen halen", benadrukt wethouder Jan Hoek, die Afval in zijn portefeuille heeft. "Er is nooit een excuus om het gewoon maar op straat te gooien."

Vervuiling

De reactie van Almere DEZE WEEK kreeg meerdere foto's binnen van afvaldumpingen op diverse plekken in de stad. Onder andere van de heer Thiermann. "Het is me de afgelopen weken opgevallen dat de vervuiling in onze woonwijken hand over hand toeneemt. De tuinafvalkorven zijn dit voorjaar niet geplaatst en het resultaat laat zich raden: onze 'nette' burgers dumpen massaal hun groenafval op de 'oude' inzamellocaties", constateert Thiermann. "Maar ook op de afvalinzamelpunten is het een enorme bende. Het lijkt wel of de gemeente een 'laat maar waaien' beleid is gaan hanteren en er geen afval meer wordt opgehaald. Maar in de eerste plaats is het natuurlijk vooral de verantwoordelijkheid van de inwoners zelf. Breng je afval gewoon netjes weg en maak van onze stad geen vuilstortplaats."

Cameratoezicht

Hassan Buyatui van NIDA Almere stelde het college van Burgemeester en Wethouders eind april al voor om cameratoezicht in te zetten bij zogenaamde hotspots om afvaldumpingen tegen te gaan. "Werken in ploegendienst is ook een alternatief voor Stadsreiniging om te kunnen voldoen aan de verplichting van het ophalen van afval", stelt Buyatui, die schriftelijke vragen over de kwestie heeft ingediend bij het college.

Recycleperrons drukker

De gemeente Almere roept inwoners op om hun afval naar één van de recyclingperrons te brengen, ook al is het daar drukker dan normaal en staan er regelmatig lange rijen auto's te wachten. "Door de nieuwe maatregelen kunnen er minder mensen tegelijk hun afval wegbrengen en wij hebben door zieke medewerkers minder collega's om te helpen." Wie zijn afval liever niet wil of kan wegbrengen, kan een afspraak maken om grofvuil op te laten halen. "Je kunt je afval natuurlijk niet achterlaten op straat, naast vuilcontainers of in de natuur", benadrukt de gemeente. "Laten we ook in deze tijden samen Almere schoon¿ houden."

Afvalplan wethouder

In april kwam wethouder Hoek met een nieuw afvalplan voor de stad. Vrijwel alle politieke partijen buitelden daar over heen met forse kritiek. De grote angst was dat door het afvalplan het aantal dumpingen nog meer zou toenenemen. Er kwam zelfs een petitie tegen dit plan van de wethouder. Duizenden Almeerders gaven er hun handtekenig aan.

Inmiddels is het plan van de website van de gemeente Almere verwijderd. Het presidium heeft het plan teruggeven aan de wethouder omdat het niet bespreekbaar was. Zo lopen er nog pilots rond afvalverwerking die nog niet afgerond zijn, deugde de financiele onderbouwing niet en waren moties uit het verleden niet meegenomen. De wethouder moet dus zijn huiswerk overdoen.

Bij diverse afvalinzamelpunten in de stad hebben mensen hun rommel gedumpt. (Foto: aangeleverd)