Gemeente kan zelf boetes opleggen

16 december 2009 11:35

ALMERE - Vanaf 1 januari kan de gemeente zelf, zonder tussenkomst van de rechter, boetes opleggen voor bijvoorbeeld hondenoverlast, wildplassen en afval op straat. Dit heet formeel 'bestuurlijke strafbeschikking'.


Momenteel zijn er zoveel van dergelijke zaken, dat het Openbaar Ministerie vaak niet tot vervolging overgaat. De nieuwe 'bestuurlijke strafbeschikking' leidt tot een directe schuldvaststelling. Door het betalen van de boete kan de overtreder voorkomen dat hij of zij zich voor de rechter moet verantwoorden.
Bijzonder is dat de gemeente met de bestuurlijke strafbeschikking zelf kan bepalen welke overlastfeiten prioriteit krijgen om tegen op te treden. Hierdoor is de gemeente minder afhankelijk van de vervolgingsbereidheid van de politie en het Openbaar Ministerie.
De milieu-inspecteurs van de gemeente zullen met ingang van 1 januari 2010 met de bestuurlijke strafbeschikking gaan werken. Zij kunnen dus vanaf die tijd direct boetes uitdelen. De gemeenteraad moet nog akkoord geven aan dit besluit.