Gemeente neemt klagers onderwaterplant niet serieus"Juist blij met Schedefontijnkruid"

05 augustus 2009 06:55

NOORDERPLASSEN - "Wij zijn juist blij met het Schedefontijnkruid", zegt gemeentewoordvoerder Peter Spek. "Het plantje is zeer welkom want het draagt bij aan het ecologisch evenwicht."


Onlangs klaagden bewoners uit de wijk Noorderplassen over het onbevaarbare water doordat deze onderwaterplant er welig tiert. Ook hun woongenot zou eronder lijden en daardoor zou hun huis minder waard zijn. Ze vinden dat de gemeente aansprakelijk is voor de (geleden) schade die dit plantje aanricht.
Dat bewoners uit de wijk veel last van de plant zouden ondervinden, slaat de woordvoerder in de wind: "Als je met je bootje op de Noorderplassen vaart, zie je de plantjes liggen. Vaar om zo'n veld heen. Er zijn vaargeulen waar bewoners rustig doorheen kunnen varen." Daarmee schudt de gemeente de schuldvraag van zich af wanneer bewoners schade ondervinden van de plant. "Het is hetzelfde als wanneer je in een bos wandelt en tegen een boom aanloopt en de gemeente daarvoor aansprakelijk wil stellen." Spek benadrukt: "Daar ben je zelf verantwoordelijk voor dan; de gemeente is dat natuurlijk niet. De plantjes kan je gewoon goed zien liggen, dus vaar er omheen."
De gemeente Almere moet bovendien volgens de Kader Richtlijn Water "ecologie in plassen en meren stimuleren". Dit betekent dat de gemeente wateren moet inrichten om de groei van waterplanten mogelijk te maken. "De natuurlijke oevers moeten zelfs nog verder groeien." De woordvoerder besluit: "We zijn blij met het plantje want het draagt bij aan het ecologisch evenwicht: het zorgt voor zuurstof in het water. Anders zou het dood, stinkend water zijn."