Gemeente onderzoekt laagfrequent-geluidsoverlast‘Wij wijzen niet naar Nuon’

04 april 2012 05:00

ALMERE - “De gemeente is wel degelijk serieus bezig met het probleem van het laagfrequent-geluid waar Lies Jonkman last van heeft”, reageert een woordvoerder van de gemeente Almere op het artikel ‘Laagfrequent-geluid warmtekrachtcentrale drijft tot wanhoop’. Dit was vorige week in deze krant te lezen op pagina 5.


Lies Jonkman, bewoonster van Waterwijk, vertelde last te hebben van slecht slapen, trillingen voelen rond haar hart, druk op haar oren en concentratieproblemen. Het is volgens haar te wijten aan de opgevoerde capaciteit van de warmtekrachtcentrale van Nuon aan de Markerkant, die daarmee laagfrequent-geluid produceert.
Of de Nuon-centrale ook daadwerkelijk de schuldige is, moet nog blijken uit onderzoek waar de gemeente momenteel mee bezig is. “Dit zit niet in ons takenpakket”, zegt Anh Thu Nguyen, woordvoerder van de gemeente Almere. “Maar we nemen haar klacht wel heel serieus. Er zijn collega’s van de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving bij haar thuis langsgegaan en die hebben niets gehoord, maar wel wat gevoeld. Dat heeft aanleiding gegeven om het verder te onderzoeken.”
Omdat laagfrequent geluid moeilijk te onderzoeken is, heeft de gemeente elders specifieke apparatuur geleend om exactere metingen te verrichten. Die hebben vorige week plaatsgevonden, maar het onderzoek is nog in volle gang. “Niet alleen thuis meten we, maar ook de omgeving van het huis van mevrouw Jonkman”, zegt Nguyen. “Wij wijzen absoluut nog niet naar Nuon als schuldige.”

Verhuizen

Bij de gemeente zijn geen eerdere klachten bekend over laagfrequent-geluidsoverlast in Almere. Lies Jonkman heeft op haar oproep in deze krant vorige week wel al een tiental reacties gekregen van mensen die last hebben van dezelfde lage geluiden en trillingen. “Die mensen wonen allemaal in wijken rond de Nuon-centrale: Waterwijk, Kruidenwijk, Parkwijk en in het centrum. Een bewoner uit Kruidenwijk heeft inmiddels hartritmestoornissen gekregen. Dat hoeft niet per se van het laagfrequent-geluid te komen, maar het kan wel. Het is wel dusdanig erg dat ik denk aan verhuizen en weggaan.”