Gemeente ziet afvaldumpingen afnemen

21 oktober 2020 12:00

ALMERE – Het aantal afvaldumpingen in Almere, dat aan het begin van de Corona-pandemie explodeerde, is volgens de gemeente sterk afgenomen. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad.

Vanaf maart was er een enorme toename van afvalaanbod. Dit leidde tot lange wachtrijen bij de recyclingperrons, (over)volle containers, oplopende wachttijd voor het ophalen van grofvuil tot zes weken en een enorme toename van het aantal afvaldumpingen.

Half juni besloot wethouder Roelie Bosch daarom de capaciteit te verhogen door vijf extra wagens in te zetten die de dumpingen zouden opruimen en ook de bladkorven te legen.

Norm

Deze maatregelen hebben volgens de gemeente resultaat gehad. Zo is de wachttijd voor grofvuilafspraken weer teruggebracht tot onder de norm van twee weken en is het aantal meldingen over dumpingen weer op niveau. Ook de wachttijden op de recycleperrons zijn weer op het oude niveau.

Ten opzichte van vorig jaar heeft de gemeente in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 30 procent meer grofvuil opgehaald.

Tomingroep

Het was de bedoeling dat ook partners, zoals de Tomingroep, extra zouden worden ingezet bij het schoonhouden van de stad, maar dat is niet gelukt. 'Voor de inzet van deze groepen is intensieve, vakdeskundige begeleiding nodig', aldus het college. 'Deze begeleiding kon niet worden georganiseerd, onder meer omdat door de corona lockdown zowel de gemeentelijke organisatie als de Tomingroep te kampen hadden met uitval van eigen mensen.'

De gemeente ziet inmiddels dat het afvalaanbod afneemt en dat de inzet van de vijf extra

voertuigen niet meer nodig is.