'Gemeenteraad heeft gefaald in controle op Floriade'

11 mei 2020 09:40

Door Marcel Beijer

ALMERE – In februari 2013 interviewde ik Thijs Coppus, destijds SP-statenlid in Limburg over de lessen die Venlo geleerd had van de Floriade in 2012. Coppus gaf een aantal waarschuwingen mee aan de gemeenteraad om ook Almere voor een miljoenenverlies te behoeden. Met Coppus en fractievoorzitter Hans Everhard van de Almeerse SP, blikken we terug op dat artikel van ruim zeven jaar geleden.

De waarschuwingen die Coppus toen gaf doen anno 2020 de wenkbrauwen fronzen. Kort samengevat: gemeenteraad blijf kritisch, ga niet akkoord met geheime vergaderingen en voorkom dat er een Floriade BV wordt opgericht want dan verlies je de controle over de voortgang. Terugblikkend zijn het precies die punten die leiden tot zoveel weerstand tegen de Floriade. Met andere woorden: de gemeenteraad heeft de controlerende taak niet goed uitgevoerd.

Het kost Hans Everhard moeite om die laatste conclusie toe te geven. "Want de SP is altijd tegen de Floriade geweest. We hebben op een gegeven moment ook besloten om uit protest niet de vergaderingen meer bij te wonen. Maar ja, het is wel waar: de gemeenteraad heeft gefaald in de controle op de Floriade."

Ongeloof

Thijs Coppus blikt ook met ongeloof op het interview uit 2013 terug. "Almere is er toch ingetrapt. Ook bij jullie draait het uit op een miljoenenverlies en is het een feestje voor de happy few die kritische vragen niet op prijs stelt. Maar als er over een paar jaar een evaluatie of een raadsenquête komt, zijn de verantwoordelijken allang vertrokken naar andere functies. In Venlo kwam de inhoud van al die geheim gehouden vergaderingen toen wel boven tafel. Wat bleek? De BV-directeuren verdienden ruim boven de Balkenende-norm."

Bedrijventerrein

Het Floriade-terrein in Venlo is nu een bedrijventerrein. Coppus: "En de spin off, waar altijd over gesproken werd, valt ook zwaar tegen. Er zitten wat startups en andere initiatieven, vooral gefinancierd vanuit de overheid. Het is een fiasco geworden. Het heeft 60 miljoen gekost en leverde 9,5 miljoen euro verlies op. Naderhand kreeg de SP daar de schuld van: omdat wij ons zo kritisch hadden uitgelaten in uitzendingen van het journaal en Nieuwsuur, was er een negatieve vibe ontstaan. Als de SP dat niet gedaan had, was het een groot succes geworden. Onzin, natuurlijk."

Kritisch

Hans Everhard kent die geluiden: "De SP is ook kritisch in Almere. Wij zagen dat de gemeenteraad de controle verloor en wilden die verantwoording niet dragen. Want net als in Venlo neemt het college en de Floriade BV ook de Almeerse gemeenteraad niet serieus. We gaan miljoenen verlies maken en hoe lang blijven de gevolgen van Corona nog merkbaar? De KLM verwacht pas in 2023 weer op het oude niveau te vliegen. Het wordt alleen maar erger. De gemeente is de enige aandeelhouder van de BV. We zijn helemaal overgeleverd aan Amvest. Wij zeggen nog steeds: trekt de stekker eruit."

Wat Coppus en Everhard zouden adviseren als in 2023 een journalist belt uit, pakweg, Zwolle omdat daar de Floriade 2032 wordt gehouden? "Niet aan beginnen!", zeggen beide SP'ers. "Alleen in Rotterdam is er winst gemaakt. Ze hebben de Euromast er aan overgehouden. Maar dat was in 1960, toen de wereld er nog heel anders uitzag. Het concept van de Floriade is waarschijnlijk niet meer van deze tijd."