Gemeenteraad moet meer aanzien krijgen

08 juni 2020 15:35

ALMERE - De gemeenteraad moet meer aanzien krijgen, maar het moet wel een lekenbestuur blijven. Dat vindt een ruime meerderheid van respondenten in een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVVR).

Dat staat op de website van Binnenlands Bestuur. 373 van de 596 respondenten stemmen voor de stelling dat de raad een lekenbestuur moet blijven. Als toelichting wordt gezegd dat 'raadsleden een afspiegeling van de inwoners moeten zijn en dat juist kennis uit de praktijk belangrijk is', schrijft de NVVR.

De verwachting is ook dat er de komende jaren meer digitaal vergaderd zal worden: bijna de helft van de respondenten verwacht dit. De groep die denkt dat digitale voorzieningen het zicht op de informatiestromen kunnen verbeteren, is nog groter: 379 mensen zijn het hier (sterk) mee eens.

Toekomst

Alle respondenten zijn het verder eens met de stelling dat de raad het hoogste bestuursorgaan blijft, een grote meerderheid verwacht dat integriteit en ethiek de komende tijd belangrijker worden en er is ook grote steun voor de stellingen dat de raad blijft bepalen wie de wethouders en burgemeester worden.