Gemeenteraad trakteert bewoners zorgcentra op appeltaart van Zorgbakkerij

04 mei 2020 00:00

Door Petra Onderwater

ALMERE – De Almeerse gemeenteraad steekt bewoners van de verzorgingstehuizen een hart onder de riem. "Dat zij vanwege de coronacrisis nog altijd geen bezoek mogen ontvangen valt hen zwaar. Daarom trakteren wij al deze bewoners op een lekker stuk appeltaart", vertellen raadsleden Martine van Bemmel (D66) en Annette Raijer (PVV).

De eerste dozen met appeltaartpunten werden maandagochtend persoonlijk afgeleverd bij woonzorgcentrum de Kiekendief in Almere Stad. "Hartverwarmend", reageerde manager Joke Karaberis. "We hebben het hier momenteel best zwaar. Eenzaamheid steekt toch de kop op nu de bewoners geen bezoek mogen ontvangen, maar door dit soort initiatieven voelen we ons echt gesteund. Wat worden we weer verwend."

Omarmd

Van Bemmel en Raijer namen het initiatief tot deze actie, nadat bekend werd dat de geen bezoek-regeling voor woonzorgcentra werd verlengd. "Bewoners missen de bezoekjes waar ze altijd zo naar uitkeken", aldus Van Bemmel. Zelf bakte zij appeltaart voor het verzorgingstehuis waar haar oma woont, in Vinkeveen. Samen met Annet Raijer kwam ze op het idee om dit op grotere schaal ook voor de woonzorgcentra in Almere te doen. "Het idee werd direct omarmd door de hele gemeenteraad", vertellen de initiatiefneemsters. "Alle raadsleden en fractie-assistenten hebben de actie gesteund met een eigen bijdrage."

Zorgbakkerij Almere

Omdat het om flinke aantallen ging en de woonzorgcentra van Zorggroep Almere bovendien geen eigen baksels aannemen, kreeg Zorgbakkerij Almere de opdracht om de in totaal 2069 appeltaartpunten te bakken. "Wij hoorden dat de Zorgbakkerij het vanwege de coronacrisis ook moeilijk heeft. Op deze manier doen we niet alleen iets voor de ouderen, maar ook voor de medewerkers van de Zorgbakkerij. Zo snijdt het mes aan twee kanten", aldus Raijer.

Keihard gewerkt

Zorgbakkerij Almere, een initiatief van Bakkerij Schep, biedt dagbesteding aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en/of autisme. Zij hebben zes dagen lang keihard gewerkt om alle appels te schillen en te snijden en de taarten te bakken. "Dat hebben ze met heel veel plezier gedaan en de appeltaart komt ze nog steeds de neus niet uit hoor", lacht zorgcoördinator Janneke Heijstek. "Onze appeltaart wordt gemaakt volgens een 80 jaar oud recept van bakkerij Schep, dus de ouderen kunnen genieten van een ouderwets lekker en ambachtelijk stukje taart."

De Zorgbakkerij is blij met de opdracht van de gemeenteraad. "Ook wij hebben vanwege de coronacrisis minder opdrachten, maar nu kunnen onze cliënten toch lekker aan de slag. Ze zijn ook heel trots dat zij dit mogen doen. Er kunnen momenteel wel minder medewerkers tegelijk aan de slag in de keuken om de verplichte afstand te kunnen houden, dus dat betekende extra hard werken om deze grote klus te klaren."

Na de bewoners van de Kiekendief werden ook de bewoners van Flevoburen, Polderburen, Castrovalva, de Toonladder, Archipel, Vizier, de Overloop, Buitenhaeghe en Zephyr getrakteerd op versgebakken appeltaartpunten.

Raadleden Martine van Bemmel (links) en Annet Raijer laden de appeltaarten uit het busje van Zorgbakkerij Almere. (Foto: Fred Rotgans)

De eerste appeltaartpunten werden maandagochtend afgeleverd bij de Kiekendief. (Foto: Fred Rotgans)