Gespreksleider Gerda Schimmel:"Mensen gaan graag met elkaar in discussie"

30 oktober 2009 08:00

ALMERE - Gerda Schimmel doet op donderdag 5 november voor de derde keer als gespreksleider mee aan de Dag van de Dialoog. Dat betekent dat ze 'een tafel' leidt: acht Almeerders die met elkaar op een willekeurige plek in Almere in dialoog gaan over een bepaald thema. Dit jaar doet ze dat weer voor het thema 'Verrassend Almere'.


Gerda is consulent gebiedsbeheer bij woningcorporatie Ymere. De eerste keer, in 2007, is ze door Ymere gevraagd om mee te doen aan de Dag van de Dialoog. Dat vond ze zo leuk, dat ze ook daarna weer meedeed.
Gerda: "Het eerste jaar had ik de training voor gespreksleiders gevolgd. De eerste keer dialoog was wel spannend." Een gespreksleider stuurt de dialoog. "Je moet zorgen voor een prettige sfeer en ervoor zorgen dat iedereen binnen de beschikbare tijd, ongeveer twee uur, aan het woord komt. Aan de hand van het thema 'Verrassend Almere' zijn er vier vragen bedacht waar deelnemers hun ervaring of verhaal over kunnen vertellen. Daar stel ik, maar ook de deelnemers aanvullende vragen op."
Gerda benadrukt dat de dialoog geen discussie of debat mag worden. "In een dialoog luister je voornamelijk naar ervaringen van anderen en ga je op een prettige manier met elkaar in gesprek. Zonder daar enig oordeel aan te verbinden en de ander te overtuigen van je mening. En soms is dat lastig; mensen gaan graag met elkaar in discussie."
De ervaring van Gerda is dat deelnemers van de Dag van de Dialoog inspiratie krijgen, door de verhalen van anderen. "Soms ontstaat er een samenwerking tussen deelnemers. Ik laat me verrassen wat er dit jaar uit komt en wat we de stad kunnen meegeven."
Ymere is mede-organisator van de dag van de dialoog. Kijk voor meer info over het leiden van een dialoogtafel, deelnemen of algemene informatie op www.almeredialoog.nl.