Goed nieuws: vinder geeft smartphone terug

16 oktober 2020 09:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – "Het mag ook wel een keer in de krant dat er nog eerlijke mensen bestaan", zegt Fred van Raam. Zijn vrouw Ineke verloor vorig weekend zijn smartphone bij het rapen van walnoten in het Oostvaardersbos.

"In dat bos liggen onvoorstelbaar veel walnoten. Dat weten maar weinig mensen. Wij gaan er jaarlijks even heen om ze te rapen."
Vorig weekend ontdekte Ineke van Raam dat bij thuiskomst haar smartphone verdwenen was. "Bij het rapen buk je natuurlijk geregeld, dus hij moet uit haar zak gevallen zijn. "
Direct werd weer koers gezet naar het Oostvaardersbos, maar de smartphone werd niet gevonden. "Toen heb ik geregeld met mijn toestel haar nummer gebeld. Misschien dat mensen het geluid zouden horen. Het mocht niet baten."

Nina en Lisa

Het paar vreesde dat vinders de smartphone zouden confisqueren, maar hield geen rekening met het Iraakse gezin Benjamin dat diezelfde middag ook walnoten ging rapen. "Ik werd op mijn telefoon teruggebeld door iemand van de familie Benjamin. De moeder was met haar twee kinderen Nina en Lisa ook walnoten wezen plukken. En die twee kinderen vonden de smartphone van mijn vrouw."
De vinders hadden waarschijnlijk teruggebeld naar het nummer dat een aantal keer naar dat toestel had gebeld.
"Ik vind het geweldig dat deze Iraakse familie zo eerlijk is om de smartphone terug te geven. Ik ben de telefoon op gaan halen en heb de twee kinderen getrakteerd op chocola. Het is geweldig om te ervaren hoe eerlijk zij waren."