Goede hygiëne belangrijk bij tegengaan virus Almere voorbereid op grieppandemie

12 augustus 2009 07:35

ALMERE - Overal in Almere worden maatregelen getroffen om het virus 'Nieuwe Influenza A (H1N1)' tegen te gaan. Bij Almeerse gezondheidscentra, de doktersposten en het ziekenhuis worden alle maatregelen getroffen om de gevolgen van de grieppandemie zoveel mogelijk te beperken.


De ziekteverschijnselen van Nieuwe Influenza A lijkt op de verschijnselen bij gewone griep, een ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griep- of influenzavirus. De meest voorkomende symptomen van griep zijn: koorts (38 graden Celsius of hoger) en daarnaast koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, moeheid, een droge hoest en soms diarree. De gevolgen van Nieuwe Influenza A zijn niet anders of ernstiger dan van gewone griep.

Eerst bellen

Zorggroep Almere, verantwoordelijk voor een groot deel van de Almeerse gezondheidszorg, krijgt een toenemend aantal telefoontjes van bezorgde patiënten. David Luttik, woordvoerder Zorggroep Almere: "Als er echt sprake kan zijn van het virus, komt de dokter bij de mensen thuis." Luttik adviseert mensen te bellen, overdag naar hun gezondheidscentrum en buiten kantoortijden de Spoedpost Almere: 0900-2030203.
Peter Pels, woordvoerder van het Flevoziekenhuis, beaamt dit: "Kom niet naar het ziekenhuis, maar bel de huisarts of de Spoedpost. We willen voorkomen dat een zieke meer mensen besmet." Het ziekenhuis heeft voor de patiënten en medewerkers een volledig plan klaarliggen en er is een crisisteam actief voor extra vakkundigheid over het griepvirus. "In dat team zitten onder andere een microbioloog en een infectioloog die alles van het virus af weten. Verder treffen we extra hygiënemaatregelen om het virus tegen te gaan en dringen we er bij personeel op aan de normale hygiënemaatregelen goed na te leven, ook thuis."
Ook huisartsenpraktijk Medi-Mere hanteert een protocol. Het personeel heeft een speciale nascholing gehad over het virus en wat te doen bij een besmette patiënt. Andere Almeerse bedrijven hebben een draaiboek klaarliggen om bij uitval van personeel de klappen op te kunnen vangen.
Chloor- en bleekmiddelen

Schoonmaakbedrijf DW Facility Groep uit Almere maakt schoon bij 32 procent van de Almeerse bedrijven en past inmiddels een andere methode toe bij het schoonmaken van de kantoren. Directeur Hans Kleton: "Voorkomen van het virus is niet mogelijk, maar je kunt de overdracht van het virus wél minimaliseren door zoveel mogelijk de besmettingshaarden aan te pakken. Zoals deurklinken, trapleuningen en sanitair, die we nu schoonmaken met chloor en bleekmiddelen. En de gebruikte schoonmaakdoekjes gaan in een dichte plastic zak. Die worden dan heet gewassen."
Postbus 51 heeft een landelijke informatienummer voor vragen over de Nieuwe Influenza A (H1N1): 0800-8051.
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling via www.almeredezeweek.nl!
(Foto's: Fred Rotgans)