Gooi het afvalplan in de prullenbak

18 april 2020 00:00

ALMERE - 'Dit nieuwe afvalplan kan in mijn ogen alleen falen! Veel mensen kunnen of willen niet betalen voor t grofvuil, dus 3x raden waar dat zal belanden!' Binnen een paar uur na de presentatie van de plannen voor een nieuw afvalsysteem, stond Facebook vol met dit soort vernietigende reacties van inwoners. Binnen een dag was een petitie tegen deze plannen al meer dan vijfduizend keer ondertekend. En terecht. Het is een slecht voorstel.

Het college schuift een echte keuze voor zich uit en kleedt de afvalinzameling tot op het bot uit. D66 vindt dat dit voorstel in de prullenbak hoort en dat de wethouder zo snel mogelijk moet komen met een voorstel dat wél werkt.

In 2016 kwam D66 met het voorstel om over te stappen naar een eerlijker en goedkoper afvalsysteem. De gemeenteraad twijfelde en gaf de wethouder de opdracht om met een gewogen, verder uitgewerkt voorstel te komen. De wethouder beloofde snel actie en startte verschillende experimenten in de stad. In 2016.

Nu in 2020, wil het college nóg twee jaar experimenteren en schuift de definitieve keuze voor een systeem voor zich uit tot ná de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Dit betekent dat er nog meer geld gestoken wordt in "experimenten". Dit houdt ook in dat de gemeente blijft zwalken tussen verschillende strategieën en dus geen investeringen durft te doen: slechte containers worden niet vervangen, de vuilniswagens worden met een ductapeje op de weg gehouden. Problemen worden niet aangepakt. D66 gaat hier absoluut niet mee akkoord.

Een belangrijk doel van een nieuwe afvalplan is om de kosten voor Almeerders te verlagen. Gemeenten die de afvalstoffenheffing afhankelijk maakten van de hoeveelheid afval, weten allemaal hun heffing te verlagen. Om toch te voldoen aan de wens van de gemeenteraad om de afvalstoffenheffing te verlagen, snijdt het college rucksichtslos in de dienstverlening. Afval minder vaak ophalen, perrons sluiten, flink laten betalen voor grofvuil. Dat zijn zaken die inwoners pijn doen. Het college slaat hier de plank mis. Door een nieuwe afvalstrategie én een zeer kritische blik op de eigen organisatie is het mogelijk om structureel geld te besparen, zonder de Almeerse inwoners te laten betalen.

Het is onacceptabel om met zo'n hoge afvalstoffenheffing, onze inwoners zo hard te pakken in de dienstverlening. Wat D66 betreft gooien we dit visieloze voorstel in de prullenbak. De wethouder moet als een haas terug naar de tekentafel. Zodat de gemeenteraad nog dit jaar het definitieve besluit kan nemen.

Martine van Bemmel, fractievoorzitter D66

(Foto: aangeleverd)