Gratis met de stadsbus ter compensatie staking

01 februari 2012 06:00

ALMERE - Om gedupeerde reizigers van de staking van vorige week maandag tegemoet te komen, was het openbaar vervoer op de Maxx-stadslijnen 1 tot en met 10 maandag 30 januari van 11.00 tot 13.00 uur voor iedereen gratis. Na overleg tussen de buschauffeurs, Connexxion en de gemeente is besloten dat er vanaf eind maart weer gewone bussen gaan rijden in de ochtend.


De buschauffeurs van Connexxion hebben maandag 23 januari het werk onverwachts tijdelijk stil gelegd. Ze waren het er niet mee eens dat er voor vroege ritten, vanaf 04.00 uur, kleinere bussen (taxibusjes) worden ingezet met andere chauffeurs dan de lijnbuschauffeurs. Buschauffeur Ton van den Berg: “Geen communicatiemiddelen, geen mogelijkheden voor OV-chip, geen kaartverkoop dus geen hoogwaardig openbaar vervoer. Aanbesteding en marktwerking doen een keiharde aanval op de arbeidsvoorwaarden van de CAO openbaar vervoer en de kwaliteit voor de reiziger.”
De gemeenteraad heeft besloten de bezuinigingsmaatregel, die aanleiding was voor de inzet van taxibusjes door Connexxion, aan te passen. Connexxion gaat binnen acht weken, uiterlijk eind maart, ook voor de vroege ritten weer met grote bussen rijden. “De bezuinigingsmaatregelen kregen wij laat door, toen de roosters en dienstschema’s al gemaakt waren”, zegt Connexxion-woordvoerder Map Brouwer. “Uit nood hebben we toen de taxibusjes ingezet. Die, en de mensen die daarvoor zijn aangenomen, blijven tot eind maart hun werk doen.”
Ton van den Berg vindt de acht weken taxibusjes te lang: “Blijkbaar vindt de gemeente het niet van belang dat aan de concessievoorwaarden wordt voldaan. Een fatsoenlijk personeelsbeleid is op deze manier niet meer aan de orde. Collega’s moeten overgeplaatst worden en daarvoor in de plaats komen nul-uren contracten en uitzendkrachten en nu ook taxichauffeurs ons werk doen.”