Griffier geen voorstander van raadsenquête Floriade

17 april 2021 10:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Scheidend raadsgriffier Jan Dirk Pruim is van mening dat Almere momenteel niet in de 'meest sterke periode zit'. Dat zegt hij in de jongste aflevering van de podcast Politiek Circus van Almere.

Pruim is hoofd van de afdeling Griffie die de raadsleden ondersteunt en wordt landelijk gewaardeerd om zijn kennis en expertise. Pruim zegt in de podcast Politiek Circus dat het momenteel niet eenvoudig is om in Almere raadslid te zijn. "Er spelen heel veel kwesties. Ik moet voorzichtig zijn, maar je kunt zeggen dat Almere op dit moment bestuurlijk niet in de meest sterke periode zit. Dat is niet dramatisch, dat overkomt elke gemeente. Maar je ziet dan wel dat samenwerking in de raad niet altijd even makkelijk is. Dat heeft te maken met het feit dat we er in 2018 heel veel nieuwe raadsleden bij hebben gekregen. Het kost tijd om patronen in te slijten. Ook corona speelt mee. Politiek is ook een kwestie van elkaar ontmoeten. Dat mis je nu."

Floriade

Deze week gaat Pruim, met pensioen. In 2015 waarschuwde hij de raadsleden over de gevolgen van de Floriade. "Het was al drie jaar bekend dat we de Floriade hadden gewonnen, maar in mijn ogen had de raad nog nooit beslist dat ze de Floriade ook daadwerkelijk wilden organiseren. Toen heb ik gemeend vanuit mijn professionaliteit, maar ook vanuit mijn morele drive, de politiek te waarschuwen: dit is het moment waarop u definitief beslist of u de Floriade wel wilt hebben. En ook het moment om stevige piketpalen te zetten. Als u dat niet doet, beslist u feitelijk over de raadsenquête van 2022."

Raadsenquête

Die raadsenquête moet na afloop van de Floriade duidelijk maken waarom de kosten opliepen van 10 miljoen euro naar misschien wel 70 miljoen euro.

Pruim vraagt zich nu af of die raadsenquête er wel moet komen. "Er is al zoveel bekend en zoveel over gedebatteerd dat je je moet afvragen of je Almere nog weel een enquête moet aandoen. Misschien hooguit om verantwoording af te leggen. Maar mijn advies zou zijn: doe het niet. Er komen geen nieuwe feiten naar voren. Ga nu niet nog eens twee jaar die zwarte schaduw voortzetten in een nieuwe raadsperiode."

Luister de podcast door op de link te drukken