GroenLinks tegen OV-busactie

01 juni 2010 16:24

FLEVOLAND - De provincie Flevoland biedt reizigers met de OV-chipkaart twintig procent korting op busreizen. Maar anoniem reizen met de OV-chipkaart mag dan niet meer. De gebruiker moet voor deze korting dus zijn privacy opgeven. GroenLinks Flevoland keurt dit af en gaat dit aan de orde stellen.


GroenLinks Statenlid Adilia Roda: "Wij zijn voorstander van de OV-chipkaart die vele voordelen biedt. Het bezit van de chipkaart moet dan ook worden gestimuleerd." Met deze kortingsactie heeft Roda veel moeite. "De korting geldt alleen op een persoonlijke chipkaart. Al je reistransacties in de systemen van de OV-bedrijven en Translink Systems worden vastgelegd. Hiermee is dus precies bekend waar en wanneer je gereisd hebt en niet iedereen zit hierop te wachten."
In het verleden heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aangegeven dat reizigers niet door prijsdruk gedwongen mogen worden hun anonimiteit op te geven. "Deze kortingsactie staat haaks op de intenties van het CBP", aldus Roda, die van mening is dat ook mensen met een anonieme chipkaart van deze korting moeten kunnen profiteren.