Grofvuil weigert glasplaat bij invalide oudere op te halen

15 juli 2020 15:00

Door Robert Mienstra

MUZIEKWIJK – De Afdeling Grofvuil van de gemeente Almere weigert bij Jan de Boer, een 76-jarige inwoner van Muziekwijk die invalide is, tijdens de grofvuilroute een veiligheidsglasplaat op te halen. De plaat kwam uit de doucheruimte na een verbouwing op advies van de afdeling WMO.

"Via de afdeling WMO van de gemeente kon ik een traplift krijgen, maar dan moest ik wel zorgen dat het ligbad uit de badkamer verwijderd werd", vertelt De Boer. "Er moest een inloopdouche voor in de plaats komen. Dat advies heb ik opgevolgd en iemand ingehuurd, maar toen kwam er nogal wat grofvuil los waarvoor ik bij de gemeente een ophaaldag heb kunnen afspreken."
De gemeente heeft het vuil opgehaald, maar heeft de glazen plaat en wat ijzer laten liggen. "Het ijzer was er in de nacht door andere bewoners bij gezet", zegt De Boer. "Omdat ik de volgende ochtend zag dat de glazen plaat en dat ijzer er nog lagen, heb ik samen met mijn vrouw de glazen plaat weer voorzichtig naar binnen getild omdat ons het te gevaarlijk leek als hij op straat bleef liggen."

Verzoek

De Boer belde daarna nogmaals met de gemeente met het verzoek om de glazen plaat alsnog op te halen. "Maar het antwoord bleef: dat kon niet. Ik moest maar zorgen dat de plaat naar het grofvuilperron ging. Maar dat kan ik helemaal niet, ik heb geen auto en ben invalide. De gemeente meldde dat ik maar iemand moest vragen uit de buurt of die dit wilde doen. Dat is toch vreemd. Ik heb door de afdeling WMO mijn badkamer moeten veranderen. En nu heb ik deze plaat nog steeds in de tuin staan."

De Boer is teleurgesteld in de starre houding van de afdeling Grofvuil. "Ik heb de glasplaat er op verzoek van de gemeente uit laten halen en nu kan ik er geen kant mee op. Een beetje met mij meedenken van de gemeente was wel op z'n plaats geweest."
De gemeente meldt aan deze krant dat dit de regels zijn: "We halen geen glasplaten op."

Jan de Boer met ' zijn' glasplaat. (Foto: aangeleverd)