Grond zoneiland Noorderplassen-West wordt bouwrijp

10 september 2008 07:00

ALMERE - De gemeente Almere is gestart met het bouwrijp maken van de grond rond het Zoneiland in de nieuwbouwwijk Noorderplassen-West.


Het gaat vooral om graafwerkzaamheden voor de gracht rondom het toekomstige eiland. De werkzaamheden duren tot in november. Begin volgend jaar start Nuon Warmte met de daadwerkelijke bouw van het ovale eiland en de montage van de collectorenvelden.
Met het Zoneiland Almere worden voor het eerst in Nederland woningen collectief verwarmd met ter plekke opgewekte zonne-energie. Het zoneiland wordt met 7.000 vierkante meter collectorenoppervlak het op drie na grootste collectorenveld in de wereld en uniek in Nederland.
Het zoneiland gaat jaarlijks 9.750 Gigajoules aan duurzame energie opleveren. Dat is tien procent van de totale jaarlijkse energiebehoefte van de wijk en staat gelijk aan de energie voor een miljoen keer douchen per jaar. Samen met het eveneens milieuvriendelijke stadswarmtenet in de wijk, zorgt het zoneiland voor een totale CO2-reductie van vijftig procent in Noorderplassen-West.