Groot deel vermogende particulieren weet niet wat eigen garderobe waard is

10 augustus 2011 05:00

ALMERE - Vermogende particulieren in ons land hebben vaak voor een behoorlijk bedrag aan persoonlijke bezittingen in huis, maar zijn zich daarvan niet of nauwelijks bewust. Bijna 90 procent zegt geen idee te hebben hoeveel zij aan garderobe, accessoires en elektronische gadgets bezitten.


Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Hiscox, specialist in het verzekeren van risico’s van vermogende particulieren.
Van de totale populatie van 783.000 huishoudens in ons land met een bruto inkomen van 100.000 euro of meer, en/of een vrij besteedbaar vermogen van 100.000 euro of meer, weet ‘slechts’ 12 procent precies hoeveel zij bezit aan designer en/of merkkleding, sportkleding, schoenen, tassen, accessoires en elektronische gadgets (zoals notebooks, iPad, eReader, Smart Phone). Gemiddeld hebben deze vermogenden voor ruim 9.200 euro per persoon aan persoonlijke bezittingen in huis. In de Randstad is dat met 11.754 euro zelfs beduidend meer dan in de rest van het land: 7.857 euro.

Elektronische gadgets

Hoezeer vermogende particulieren zich niet of nauwelijks bewust zijn wat zij in huis hebben, is af te leiden aan de opgegeven waarde van elektronische gadgets. Van de respondenten claimt 53 procent gemiddeld ‘maar’ 1.137 euro aan elektronische gadgets te bezitten; in de Randstad is dat iets hoger: 1.277 euro. ‘Slechts’ 17 procent van de vermogende particulieren zegt meer dan 2.000 euro aan gadgets te bezitten; en de helft zelfs minder dan 1.000 euro.
Opstelten: “Diverse elektronische gadgets, waaronder vooral mobiele telefoons en iPhones, worden in de regel gratis aangeboden, op voorwaarde dat er een abonnement wordt afgesloten. In de perceptie van de respondenten hebben zulke elektronische gadgets dus weinig of geen waarde. Die bewustwording komt pas als zij door verlies of diefstal zelf zo’n kostbaar apparaat moeten aanschaffen.”