Harde kern moet nog even wennen aan nieuw tijdperkFC Omniworld heet voortaan AFC Almere City

24 maart 2010 08:00

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN - FC Omniworld gaat de toekomst in onder de naam AFC Almere City. De naam wordt gehanteerd met ingang van het seizoen 2010-2011. Vrijdagavond, voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Oss, maakte de club de nieuwe naam officieel bekend. De meeste supporters zijn tevreden met de naam, maar de harde kern heeft er moeite mee.


Vorige maand werd al het nieuwe logo onthuld, waarin met de schapenkop verwezen wordt naar het verleden van de club die ooit actief was onder de naam De Zwarte Schapen. Met de nieuwe naam en het nieuwe logo laat de club nadrukkelijk weten een Almeerse voetbalclub te zijn.
FC Omniworld viert dit jaar het vijfjarig bestaan als Betaald Voetbal Organisatie (BVO). Onlangs werden de nieuwe shirts gepresenteerd. Daarop wordt wel verwezen naar de historie. Het thuisshirt wordt zwart met de V-baan. Het uitshirt is wit en bevat ook de V-baan. De voormalige (AFC) De Zwarte Schapen had ook zo'n baan op het shirt.

Reacties

De harde supporterskern van de club lijkt niet erg enthousiast over de nieuwe naam. Het supportersvak bleef enige tijd leeg en de vlag met de oude naam ging halfstok. Maar de meeste supporters lijken de naamswijziging wel te begrijpen. "Ik moest eerst even wennen aan de naam", zegt Frans Bremer die de wedstrijd tegen FC Oss vrijdag bezocht. "Maar om mij heen op de tribune was iedereen enthousiast. Ik moet zeggen: het went snel."
Ook Johan van Geffen kan leven met de nieuwe naam. "Ik hoorde dat het geïnspireerd is op Engelse clubnamen zoals Manchester City. Dat bestaat nog niet in Nederland. Dat is dus wel origineel."
De heer Oostrom is vooral blij dat de besmette naam Omniworld nu verleden tijd is. "Of je nu voor of tegen het Omniworld-idee was, er is een naar smaakje aan blijven hangen. Dat ben je nu kwijt. Die harde kern went daar ook wel aan. Let maar eens op hoe die reageren als de club volgend jaar vanaf het begin zo speelt op de manier van de afgelopen weken. Dan gaan ze er helemaal achter staan."
Omniworld

Oostrom doelt met zijn opmerking op het mislukte project NV Omniworld, waarbij in Almere ook professioneel basketbal en volleybal zou worden gestart. Dat project mislukte. De voetbalclub is uiteindelijk de enige Omniworld-vereniging die anno 2010 professioneel actief is. Met Ajax is de club in verregaande gesprekken over samenwerking. Voorzitter René ter Borgh liet vrijdag in het voorwoord van het programmaboekje weten dat die samenwerking voor beide partijen interessant is.
De nieuwe naam Almere City is volgens de leiding van de club ook goed ontvangen bij de burgemeester Annemarie Jorritsma, sportwethouder Arno Visser en de huidige investeerders. Daarom is, in samenspraak met Raad van Commissarissen, besloten de naam officieel te hanteren.