Heel Almere gaat kunststofafval scheiden

04 maart 2009 08:00

ALMERE - In navolging van andere gemeenten elders in het land gaat ook Almere kunststof afval gescheiden inleveren. Dat heeft een gemeentewoordvoerder aan de redactie van Almere DEZE WEEK laten weten.


De gemeentewoordvoerder zegt: "Voor veel mensen zal het even wennen zijn, maar we zijn van plan om vanaf volgend jaar dit in heel Almere door te voeren." Inwoners van Almere moeten daarbij denken aan plastic verpakkingmateriaal dat ze niet meer bij het restafval mogen gooien. "Zoals plastic waarin koekjes of speelgoed is verpakt. Als er maar geen restmateriaal inzit, zoals bij een lege fles mayonaise of tandpasta."
Gemeenten gaan kunststof verpakkingsafval voortaan gescheiden verzamelen, na een overeenkomst tussen gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven over de vergoeding voor gescheiden inzameling. Het levert namelijk geld op.
Almere kan zelf kiezen hoe ze het kunststof wil inzamelen. "Of iedereen moet het naar een ondergrondse afvalcontainer brengen, zoals nu met het glas en oud papier, óf het gaat mee met de bekende afvalbakken die aan de straat staan." Eind dit jaar moeten volgens het VROM alle gemeenten de scheiding van kunststof op orde hebben, zodat het kan worden hergebruikt. Almere bekijkt nu op basis van proeven in andere gemeenten welke manier van inzamelen het gunstigste is.
De exacte datum in 2010 waarop het van start gaat, is nog niet bekend.
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling op site www.almeredezeweek.nl.