Helen Parkhurst start maandag met online-lessen

18 maart 2020 00:00

Door Robert Mienstra

STAD – "Er is veel begrip bij leerlingen, ouders en collega's voor de situatie waar we nu in zitten", zegt rector Hans de Wit van vo-school Helen Parkhurst in Parkwijk. Fysiek onderwijs is nu helaas niet mogelijk en daarom start de school komende maandag met online streamen van lessen.

"Ik zie saamhorigheid en een goede energie bij de docenten en ondersteunend personeel die op school en ook thuis aan de slag zijn. We kunnen komende maandag al starten met online leren", vertelt De Wit. "De lessen gaan we streamen via Microsoft Teams. Alle secties zijn nu lessen aan het voorbereiden om live te gaan, en om lessen digitaal te laten volgen door de leerlingen. De gymsectie bedenkt challenges voor de kinderen zodat ze elke dag voldoende blijven bewegen en na gaan denken hoe ze fit kunnen blijven. Met beeldende vorming kunnen leerlingen thuis aan de slag en hun producten met een foto uploaden naar hun digitale portfolio zodat de docenten hun voortgang kunnen zien. Kortom, we zijn een compleet lesprogramma aan het maken, maar dan voor thuis. Dit geldt overigens ook voor de andere middelbare scholen in Almere."

Streamen

Bij het streamen maakt de docent een sessie aan waarbij hij zichtbaar in beeld kan zijn. Hij heeft dan contact met een groep van 25 tot maximaal 250 leerlingen. Daarbij kunnen documenten worden gedeeld zodat de leerlingen meteen bijvoorbeeld een PowerPoint kunnen bekijken of een opdracht krijgen. "We hebben op Helen Parkhurst het grote voordeel dat we alle leerlijnen vooraf al klaar hebben omdat zelfstandig werken hier op school belangrijk is binnen het Daltononderwijs. Leerlingen kunnen dus prima zelf hun planning maken en thuis online doorwerken", legt De Wit uit. "Het brengt eigenlijk ook weer iets moois met zich mee. Het zijn treurige omstandigheden in het land, maar ik zie in school dat iedereen wil leren en snel alles weer wil oppakken. Ik ben trots op ons team!. Afgelopen maandag sprak ik 112 leraren die thuis aan het werk waren zaten via de camera toe. De rest van het team, zo'n 80 docenten, was aanwezig in de aula. Op deze wijze, voor mij de eerste keer, konden we toch op succesvolle wijze iedereen informeren over onze plannen voor de komende periode.

Mentorcontact

Aankomende maandag start het online-lesrooster van Helen Parkhurst. "In deze voorbereidende week krijgen we dat voor elkaar", zegt De Wit. "De leerlingen werken deze week al thuis aan hun planning zodat ze volgende week weten wat ze moeten gaan leren. Verder vinden deze week online contacten en lessen tussen mentoren en leerlingen plaats om de hele situatie door te spreken en de leerlingen voor te breiden op de nieuwe situatie."

(Foto: Almere DEZE WEEK)