Het 'ik-tijdperk' is voorbij, gezamenlijke woonvormen zijn 'in'Buurt met wij-gevoel zonder klef te worde

19 augustus 2009 07:00

POORT - "De Goede Buren-Buurt wordt een wijkje met wij-gevoel zonder klef te worden", zegt Robert Vogels. Robert en zijn vrouw Marleen kiezen net als mede-aspirant bewoonster Marieke Jongmans bewust voor een andere manier van samen leven. Met ongeveer 130 huishoudens willen zij een buurt waarbij 'voor elkaar klaar staan' de normaalste zaak van de wereld is.


De 52-jarige Robert en 31-jarige Marleen wonen momenteel in Haven. Ze verwachten dat de Goede Buren-Buurt, waarvan Triade de grondlegger is, een heel fijne buurt in Poort wordt om in te wonen. "Het idee is dat bewoners elkaar helpen waar nodig is", zegt Robert. "Waarbij je goed contact met elkaar hebt, een wij-gevoel dus zonder klef te worden." Het valt hem op dat mensen zo weinig contact met elkaar hebben. "Soms lees je in de krant dat iemand overleden is, maar pas dagen later gevonden wordt. Dat vind ik schrijnend…" Hij vervolgt: "We missen het wij-gevoel. In het ik-tijdperk speelt alleen het wij-gevoel als het Nederlands elftal speelt. Mijn vrouw en ik willen juist buren helpen en ook eens hulp ontvangen."
De groep die zich voor het project Goede Buren-Buurt heeft opgegeven, vinden zij nu al heel attent en behulpzaam. Robert: "Laatst hadden we een sterfgeval in de familie en prompt kregen we een bloemetje van de andere toekomstige bewoners. Daar valt mijn mond van open."
Op basis van de woonwensen van alle huishoudens presenteert de architect binnenkort hoe de buurt daadwerkelijk er uit komt te zien. Robert: "Een gezamenlijke tuin zou perfect zijn."

Levendige buurt

Ook Marieke Jongmans (30) kijkt heel erg uit naar haar toekomstige buurt. Haar vader Hans zegt: "Marieke kan niet praten maar wel communiceren. Zij krijgt in de Goede Buren-Buurt de kans om haar eigen netwerk te vergroten en zelf aansluiting te vinden met nieuwe buren." Haar moeder Marian knikt en vult aan: "Ondanks haar beperking is Marieke vaak de gangmaker in gezelschappen. Ze heeft sterk de behoefte om meer betrokken te zijn in een levendige, fijne buurt, waar mensen voor elkaar klaarstaan. Bovendien," zegt Marian, "we hebben de tijd mee. Het sociale aspect van dit project maakt wel degelijk kans. Het ik-tijdperk is voorbij en gezamenlijke woonvormen zoals de Goede Buren-Buurt zijn weer terug van weggeweest."
Als de Goede Buren-Buurt groen licht krijgt van de gemeente, komt er laagbouw in Poort. Negentig procent van de bewoners heeft geen beperking, tien procent wel. "Het is een misverstand dat het alleen voor gehandicapten zou zijn", zegt Katja Moesker van Triade. Robert noemt haar "de stuwende kracht" achter het project. "In de Goede Buren-Buurt willen we dat mensen die iets voor een ander over hebben, er komen wonen. Om kennis te maken met dit nieuwe concept organiseren we een eerste buurtfeest op donderdag 3 september." Voor meer informatie: www.goedeburengezocht.nl.
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.