Het ultieme zomerdrankje: de cocktail

06 augustus 2009 07:00

EUROPAKWARTIER-WEST - Er is een groot verschil tussen een 'barkeeper' en een 'bartender', benadrukt bartender en cocktailshaker Niels van Horssen terwijl hij een frisse cosmopolitan inschenkt in zijn 'huis-cocktailbar'. "Het verschil zit 'm in kennis: kennis van verschillende cocktails en hoe het gemaakt wordt."


"Cocktails maken is echt een vak apart. Het hoort eigenlijk niet in een normale kroeg, toch zijn er veel kroegen die het doen. Maar die serveren vaak geen goede cocktails", aldus Niels. En hij kan het weten. Vorig jaar werd hij tweede op het Nederlands kampioenschap cocktailshaken en tijdens de 'Open Asian Creative Classics cocktailcompetition' in Hong Kong in mei werd hij negende van 36 deelnemers. "In vijf minuten moest ik voor een jury een cocktail maken. Daarbij werd gelet op presentatie, geur, kleur en smaak van de cocktail", zegt Niels. "En dan is het ook belangrijk hoe je de cocktail maakt. Ja, je moet als cocktailshaker wel van aandacht houden." Ook de opmaak van het glas is belangrijk bij een cocktail. "Het glas houd ik eenvoudig want de opmaak mag niet teveel aandacht afleiden van de cocktail. Een cocktail moet naar smaak zijn van de gast. Een tevreden gast is het allerbelangrijkste."

Proeven in badjas

Niels heeft interesse voor het vak. Hij vindt het leuk om zelf drankjes te bedenken, maar houdt er zelf ook van. Dat begon al toen hij als 7-jarige bij zijn vader een biertje tapte. "Ik ben ermee opgegroeid. Veel drank geproefd en dat doe ik nu nog: dat hoort bij het vak! Proeven gaat het beste tussen negen en elf uur 's ochtends, dus je ziet mij regelmatig in badjas met een glas whisky in mijn hand. Maar tijdens het werk drink ik niet."
Door dat vele proeven en door zijn werk als headbartender van de bar 2B van het Renaissance Hotel in Amsterdam weet Niels bijna feilloos welke smaken goed bij elkaar passen. "Fruit is de richtlijn voor een cocktail. Ik vraag mensen eerst wat voor fruit ze lekker vinden en daar bedenk ik dan een cocktail op."
Niels van Horssen geeft workshops voor de likeuren van Bols en verzorgt cocktails op locatie. Kijk voor meer info op www.sevensinscocktails.com of bel 06-10872700.