Het weer deze week

26 juni 2010 08:51

Door Marc Putto


Direct beter weer na zonnewende

ALMERE - Afgelopen maandagmiddag even voor de klok van half twee begon officieel de astronomische zomer. De zon trekt zich de komende weken dus weer terug tot boven de evenaar. Vanaf nu worden de dagen weer korter en gaan de nachten lengen.
De komende weken is dat trouwens nog nauwelijks merkbaar en vooral de zomeravonden blijven nog lang licht. Pas in augustus wordt het werkelijk zichtbaar dat het eerder donker wordt.
Het weer wordt er na de zonnewende alleen maar beter op de komende tijd. Het afgelopen weekend was het bijzonder koud. Zo was het aan het begin van zondagmiddag maar 11 graden in een deel van de randstad en dat is te vergelijken met een zachte winterdag in december of januari.
Gedurende de Kleine IJstijd -een paar eeuwen terug- was dit het gemiddelde weer tijdens een willekeurige zomer. Het voorbije weekeinde was trouwens het koudste sinds eind juni 1980. Toen beleefden we de slechtste zomer van de afgelopen drie decennia. Vooral juli 1980 verregende toen totaal.
Momenteel is het uitstekend weer en de temperatuur gaat geleidelijk nog wat in de lift. Met wat geluk bereiken we aan het einde van deze week de zomerse grens van 25 graden.
Tot en met het weekend blijft het goed weer en daarna ook nog wel. Een overgang naar op en top zomerweer zit er nog niet in, maar het begint er een beetje op te lijken. Er treedt een algehele verwarming op in de atmosfeer dankzij een toenemende invloed van hoge druk.

Woensdag min. 10, max. 22, wind nw. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Donderdag min. 12, max. 23, wind w. 3, neerslag 15% en zon 85%
Vrijdag min. 12, max. 23, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 90%
Zaterdag min. 12, max. 24, wind no. 3, neerslag 10% en zon 90%
Zondag min.14, max. 24, wind no. 3, neerslag 15% en zon 80%