Het weer deze week

03 juni 2010 08:34

ALMERE - Hooikoortsklanten waren in de meimaand gelukkig goed af. De reguliere hoest- en proestperikelen zijn tot op heden zo goed als uitgebleven bij deze notoire hooikoortspatiënten. Aan het einde van deze week is dat heel anders en komen de grassen uiteindelijk massaal tot bloei.

Zomers begin van juni


Mei was vooral gedurende het midden van de maand zo'n beetje het koudst in 75 jaar tijd en ook de maand als geheel gaat ruim 2 graden te koud de boeken in. Afgelopen zaterdagochtend vroeg was er zelfs nog tot 4 graden vorst in de Achterhoek.
Doorgaans komen de hooikoortsbrengende grassen al begin mei tot bloei, maar door het langdurige koude weer hebben ze dit jaar een wekenlange achterstand.
Na de weekendregens verbeterde het weer afgelopen maandag en dinsdag al een beetje. Tegen (en in) het weekend zijn ook in Almere en omgeving al (bijna) zomerse maxima mogelijk tot 25 graden. Deze woensdag is ook al best aardig met zo'n 20 graden en zonneschijn.
We zien een langverwacht hogedrukgebied in de omgeving van ons land arriveren. Dit systeem gaat ons een fraai tweede weekdeel geven en waarschijnlijk is ook het weekend nog goed. Wel neemt later de kans op een (onweers)bui toe.
Deze komende mooiweer-fase is geen opmaat tot een zeer lange reeks hoogzomerse en tropische dagen. Exact tien jaar terug (in juni 2000) werd de junimaand formidabel met in het Almeerse ongeveer twintig zomerse dagen op rij. Vervolgens leek de zomer in juli helemaal voorbij.

Woensdag min. 10, max. 19, wind nnw. 3-4, neerslag 15% en zon 85%
Donderdag min. 9, max. 21, wind nno. 3-4, neerslag 5% en zon 95%
Vrijdag min. 10, max. 24, wind ono. 3-4, neerslag 5% en zon 95%
Zaterdag min. 12, max. 24, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 95%
Zondag min. 12, max. 24, wind ozo. 3-4, neerslag 35% en zon 90%