Het weer deze week1 januari nooit eerder zo zacht

04 januari 2012 06:00

ALMERE - Het jaar 2012 is direct al met een weerrecord begonnen. En dat was nou typisch zo’n record dat helemaal past in ons nieuwe klimaat. De eerste januari was nog nooit zo zacht in Almere met een temperatuur van 13 graden.


In Zeeland steeg het kwik zelfs tot boven de 14 graden op Nieuwjaarsavond. Er viel ook erg veel regen zodat de eerste dag van het nieuwe jaar ook zowat het natst ooit verliep. Aan regen en vooral wind de rest van deze week geen gebrek.
Het stormachtige karakter richting woensdag houden we nog even vast, want ook donderdag kan de wind weer flink uithalen en mogelijk komt het weer even tot stormkracht, of tenminste een stormachtige wind.
Op woensdag vallen er enkele buien en het regent niet aan een stuk door zoals op dinsdag.
Aan het einde van de week en dan vooral in het weekend wordt het iets frisser en de buien die vallen kunnen wat stofhagel opleveren of een vlok smeltende sneeuw.
Tijdens een enkele nacht wordt het dan ook wat kouder en in de buitengebieden van de stad kan het tot wat nachtvorst komen.
Zicht op winterweer is er dus voorlopig niet. De lage- en hoge drukgebieden blijven maar op de voor ons winteronvriendelijke stekken bivakkeren ook de komende pakweg tien dagen nog.
Dit weerpatroon past overigens uitstekend bij de gewone Hollandse winter en die kou van de afgelopen twee decembermaanden (2009 en 2010) is eigenlijk een uitzondering.
Ook doet de betrouwbare weerregel weer opgeld dezer dagen. Heel dikwijls volgt na een zachte decembermaand eveneens een lauwe louwmaand.
Meer weer via www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 5, max. 8, wind wzw. 6, neerslag 55% en zon 30%
Donderdag min. 6, max. 9, wind w. 6-7, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 8, wind wnw. 5, neerslag 25% en zon 45%
Zaterdag min. 6, max. 9, wind w. 5, neerslag 95% en zon 20%
Zondag min. 4, max. 7-8, wind nw. 5, neerslag 60% en zon 45%