Het weer deze weekAccent ligt te vaak op slecht weer

17 december 2008 08:00

ALMERE - Het opmerkelijke aan de Nederlandse weerberichtgeving op de radio en vooral televisie is dat het accent veel te vaak op de negatieve weerelementen wordt gelegd.


Vooral de NOS heeft er een handje van en met name nationale troetelweerman Erwin Krol alsmede z'n vrouwelijke collega De Hond blazen een verwachte verdwaalde bui vaak op tot bijna een hele dag druilregen. Meestal horen we na afloop van een fraaie mooi weer-periode omroepen dat het weer volledig gaat instorten, terwijl het in de praktijk dan uiteindelijk enorm meevalt met de regenperikelen.
Bij de collega's die het weer op RTL verzorgen valt het nog wel mee. Zij bekijken de situatie kennelijk iets realistischer en dus wat optimistischer. Buien zijn maar buien denkt men daar waarschijnlijk, en tussendoor klaart het dan ook nog vaak breed op met een mooi zonnetje erbij.
Is dat misschien een beetje de Hollandse volksaard? Snel in de klaagmodus schieten als het maar even tegenzit, of is het meer de persoonlijke gemoedstoestand op dat moment van genoemde weerzegger op radio en televisie?
Keihard feit is dat het in Nederland en dus ook in Almere in nog geen vijf procent van de tijd regent, dus in maar liefst 95 procent van het jaar is het gewoon droog. De veelgehoorde opmerking dat het in Nederland altijd maar regent slaat dus ook helemaal nergens op.
En echt totaal verregende dagen, zo kenmerkend voor de jaren zeventig en tachtig, komen tegenwoordig sporadisch voor.