Het weer deze weekAntoonlente goed op schema

20 januari 2010 08:00

ALMERE - Enige weken terug spraken we hier al eens over de Sint Antoonlente. In de volksweerkunde heeft men het over de Antoonlente tijdens een wat zachtere fase rond half januari. Zo'n opleving van het kwik past goed in het beeld van de singulariteiten, dat zijn datumgebonden weersverschijnselen zoals IJsheiligen in mei.


Zo'n verzachting halverwege de louwmaand komt vrij vaak voor en juist in koude winters valt die vermilding extra op. Een goed voorbeeld van een vleug Antoonlente was januari 1996, toen de vorst rond half januari tijdelijk werd onderbroken.
Het meest uitgesproken voorbeeld dateert uit 1947, toen we bijna de strengste winter van die eeuw beleefden. Tussen twee vorstperioden in piekte het kwik in Maastricht ineens tot 17,2 graden en dat was tevens de hoogste landelijke januaritemperatuur ooit gemeten.
Inmiddels zit de wind weer in de oosthoek en koelt het wat af. Een zeer fors hogedrukgebied boven Noordoost-Europa zwelt nog aan tot meer dan 1055 millibar. De uitstraling van dat hogedrukgebied is weliswaar groot, maar niet voldoende om ons in de ijskoude vrieslucht te laten komen. Tevens zien we dat de depressiedruk geleidelijk toeneemt naarmate de week eindigt.
Het wordt weliswaar iets kouder donderdag, maar duurvorst zit er voorlopig niet in. Komende nacht vriest het enkele graden en misschien vijf graden. Overdag liggen de maxima rond 2 graden in de plus, dus van echte winterkoude is geen sprake.
Op vrijdag neemt de neerslagkans overigens weer toe (sneeuw of regen). In het weekend loopt de temperatuur op. Meer weer op www.weerprimeur.nl.
Woensdag min. 0, max. 3, wind o. 3, neerslag 15% en zon 20%
Donderdag min. -2, max.1-2, wind ozo.3, neerslag 15% en zon 20%
Vrijdag min. 0, max. 5, wind zzo. 5, neerslag 75% en zon 15%
Zaterdag min. 2, max. 5, wind zw. 3-4, neerslag 35% en zon 35%
Zondag min.1, max. 4, wind zzo. 3, neerslag 30% en zon 30%