Het weer deze weekDoor Marc Putto

29 april 2010 08:39

ALMERE - De eerste officiële zomerse dag in Nederland is inmiddels een feit en dat is bepaald vroeg. Afgelopen zondagmiddag steeg het kwik op diverse plaatsen in het zuiden, oosten en noordoosten van Nederland tot boven de 25 graden. Almere centrum kwam tot een respectabele 23 graden in de schaduw.

Deze week opnieuw voorzomers


Opvallend (zeker voor diegenen die de luchtvochtigheid meten) was de droogte van de lucht.
In en even buiten de stad daalde de relatieve vochtigheid tot iets boven de 25 procent. Zeer zelden daalt de relatieve vochtigheid bij ons tot 17-18%, maar een enkele keer gebeurt het wel eens in het latere voorjaar en de zomer. De temperatuurcontrasten waren vooral zondagnamiddag klassiek.
Terwijl men op het Zeeuwse strand bibberde bij nog geen 12 graden, zat met in Twente in badpak in de tuin bij 25 graden.
Een hogedrukgebied geeft ons vooral deze woensdag een vleug voorzomerse warmte. Wellicht schurkt de temperatuur op woensdagmiddag opnieuw tegen de 23 graden aan. Later op donderdag komt er waarschijnlijk een verstoring met wat lichte regen en doordat de wind dan al zuidwest is geworden wordt het waarschijnlijk geen 20 graden of meer.
Vervolgens schakelen we over op een licht wisselvallig weerbeeld met af en toe regen of enkele buien.
Het opvallendst is dan de flinke temperatuurdaling. In het aanstaande weekeinde is het niet veel warmer dan 12-13 graden volgens de laatste gegevens. Een vrij noordwestelijke stroming stelt zich dan in. De start van mei belooft allesbehalve warm te worden en de hardnekkigste droogteperikelen zijn dan ook tijdelijk voorbij.

Woensdag min. 7, max. 21, wind zzw. 4, neerslag 10% en zon 85%
Donderdag min. 12, max. 19-22, wind zw. 4, neerslag 25% en zon 80%
Vrijdag min. 10, max. 14, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 60%
Zaterdag min. 8, max. 13, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 45%
Zondag min. 6, max. 11, wind nw. 4-5, neerslag 40% en zon 55%